Hela denna sida är en annons

Emma Igelström är ambassadör för Årets Eldsjäl/Hälsa och hon pratar om hälsa i 3D. ”Alltså tre dimensioner av hälsa – hjärta, kroppen och knoppen.”

Ambassadör

Emma Igelström har tagit sig bort från mörkret

Av Tobias Jansson 31 maj, 2016

Emma Igelström var en av Sveriges mest framgångsrika simmare, men det räckte inte. Hon mådde inte bra.
– Jag har varit riktigt nere i skiten. Nu handlar allt om balans och vad som får mig att må bra, säger hon.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Emma Igelström hade en framgångsrik karriär i simbassängen. Vad många inte visste var att hon led av ätstörningar ”för att få den perfekta simmarkroppen”, att hon utvecklade panikångest och senare också ett beroendeproblem.

Drivkraften att vara ”duktig” hade hon med sig från unga år.

– Jag vet inte varifrån den kom. Mina föräldrar pressade mig inte, och det var ingen betygshets i skolan. Kanske föds en del med större prestationskrav än andra.

Redan som 14-åring vann hon guld i Europamästerskapet – för seniorer. Och hennes strävan efter att bli bäst finns kvar, även om det nu är i triathlon hon är aktiv.

– Jamen det är klart att jag vill det. Skillnaden nu jämfört med när jag simmade är att jag har tagit kontroll över mina tankar. Jag försöker hela tiden att se helheten och funderar mycket på hur jag mår i hjärtat och i huvudet, säger hon, och fortsätter:

– Jag mår exempelvis inte bra av att stressa – alltså måste jag välja bort saker i livet. Det finns ingen annan som tar ansvar för mitt välmående än jag själv. Förr kunde en dålig prestation gå ut över mitt sociala liv. Det tillåter jag aldrig att det gör nu. Nu åker jag hem till familjen, kopplar bort triathlon och tänker inte alls på den.

Hur var det när du växte upp med simningen?

– Jag ville bli bäst. Mina föräldrar var alltid med och stöttade, men pressade mig aldrig. När jag sedan flyttade från Karlshamn för att satsa ännu mer på min simning tror jag att de blev lite ledsna. Simningen hade varit en social grej för dem, att träffa andra föräldrar i träningshallen och på tävlingar och så. Men det var faktiskt min farmor som fick mig att börja simma! Hon drog med mig till bassängen en gång när jag var liten, mina föräldrar hade aldrig varit aktiva eller så.

Emma Igelström har jobbat mycket med sig själv, och lärt sig hur hon bäst ska leva för att må bra.

– Det handlar om att göra saker för sin egen skull och inte för andras. Det handlar om att njuta och vara nöjd, inte bara rusa vidare direkt. Det handlar om att finna en trygghet i livet och den når man genom att släppa sina rädslor.

Den pressade elitidrotten kan mycket väl vara en väg in i psykisk ohälsa, mycket beroende på att det krävs en viss personlighet för att ta sig till den yppersta världseliten. Emma Igelström berättar om en händelse i Sydney-OS år 2000:

– Där satt vi 20 simmare och någon hade tagit med sig sällskapsspelet Pictionary. Vi började spela. Efter två dagar kom någon från Sveriges Olympiska Kommitté och beslagtog spelet och sa att vi inte fick spela igen förrän vi hade simmat våra lopp. Du kan ju tänka dig, 20 simmare med vinnarskallar som ska spela ett sällskapsspel – och det inför deras viktigaste lopp i livet. Det tog energi…

Tidigare har Emma Igelström sagt att simning, som hon lade ner så otroligt mycket tid på under så många år, egentligen är en jättetråkig sport. Längd efter längd efter längd, dag ut och dag in.

– Jamen det ÄR tråkigt. Man måste ha väldigt tydliga mål för att orka stå ut. Jag var så trött på simningen …

… och så började hon med Triathlon, där simning är en av grenarna:

– Jag var orolig för det, men här simmar man på öppet hav. Det är en helt annan grej och jag trodde nog aldrig att jag skulle känna sådan glädje för simning igen!

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Emma Igelström

Ålder: 36
Familj: Sambo och en dotter på nio år från en tidigare relation. Och hunden Zlatan.
Gör: Föreläser om hälsa och tävlar i triathlon, före detta elitsimmare med bland annat fyra VM-guld och tolv EM-guld.
Bor: Särö, utanför Göteborg.
Aktuell: Ambassadör för Årets Eldsjäl/Hälsa.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.