Hela denna sida är en annons
Mats Kardell om dopning, sin egen och andras.

Hälsa

”Jag kan känna på svettlukten om någon är dopad”

Av Tobias Jansson 9 juni, 2016

Mats Kardell, 57, var Sveriges första bodybuilderproffs och hyllades av många.
Men dopningen höll på att ta livet av honom.
– Jag är oerhört tacksam över att jag lever idag, säger han.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

I början av 1980-talet var Mats Kardell, som är aktuell med självbiografin ”Dopning, dieter och drivkrafter”, i ropet. Han fick personifiera svensk bodybuilding, vann fyra SM-guld och tog ett VM-silver. Men han gjorde det – som dopad.

– Dopningen är farlig på så vis att effekterna av den är något som liksom smyger sig på. Efter min första kur kände jag mig mycket bättre och all ångest försvann – men det gav ändå inte samma direkta påslag som kokain eller amfetamin. Istället jobbar dopningen i kroppen 24 timmar om dygnet. Men redan andra gången jag dopade mig ökade jag dosen från tre till fem tabletter, och på den vägen var det, berättar han.

Mats Kardell sökte bekräftelse inom bodybuildingen. Han upplevde ett slags utanförskap och fick diagnoserna adhd och aspergers långt senare.

När karriären var över 1993 eskalerade missbruket. Han stoppade i sig allt han kom över: sömntabletter, amfetamin, preparat avsedda för djur och dopamin för Parkinsonpatienter. Först 2008 kom vändpunkten. Då vaknade Mats Kardell upp på ett sjukhus med 4,56 promille i kroppen. Den 8 juli 2008 fick han plats på ett behandlingshem och sedan dess har han varit nykter och drogfri.

Men sviterna finns kvar. Han har betalat ett högt pris och har bara en fungerande njure, nedsatt syn på ena ögat, saknar en del tänder och har ständiga problem med bihålorna. Fem olika muskler i armarna har släppt i sina fästen som en följd av alla steroider. Ärren runt bröstmusklerna avslöjar nödvändiga ingrepp eftersom körtlarna har tagit för mycket stryk och börjat växa.

– Och jag har ingen magmun så jag måste vara försiktig när jag äter. Jag var nära döden flera gånger och fick göra massor av blodtransplantationer för att klara mig. Sakta men säkert blir det bättre, säger han, och fortsätter:

– Jag har i dag en viktig roll att försöka bromsa ungdomarna, så att de inte går samma väg som jag.

I gymmet hemma i Mjölby, där Mats Kardell jobbar idag, är dopningen självklart bannlyst.

– Du vet, jag kan känna på svettlukten om någon är dopad. Jag kan se i en blick om någon ens överväger att göra det. Då är det bara för mig att säga: ”Du, innan du dopar dig, så kan du väl ta en titt i min sjukjournal?” Det är en rejäl bunt med papper, det, säger han.

Men det är en annan sorts dopning som sker på gymmen i dag, jämfört med när Mats Kardell höll på som värst.

– Det har ju exploderat med fitness och allt möjligt senaste åren. Nu tar folk saker för att bli hårda i kroppen och få magrutor, inte för att få stora muskler och bli plufsiga som på min tid. Förr var det alltid någon på gymmet som sålde. Nu är man sin egen doktor och kan sitta ute i skogen och beställa precis vad man vill på nätet. På gymmet där jag jobbar är vi så mycket emot dopning och polisen kommer hit och tittar till oss ibland, det hoppas jag avskräcker dem som vill hålla på med sådant. Sedan vet ju alla här i bygden vem jag är och vad jag varit med om.

Om du ändå ska ge ett råd till någon som funderar på att dopa sig, vad skulle det vara?

– Tänk om, och tänk rätt. Det är inte värt det. Man förstör sin kropp inifrån, även om det tog väldigt lång tid för mig att förstå det. Det började med sömnproblem och fortsatte med blodtryckshöjning och panikångest och testikelproblem. Och sedan bara fortsatte det … Den som dopar sig pumpar ju in något i kroppen som inte ska vara där, som kroppen inte kan hantera, och därför reagerar den så starkt.

 

FAKTA/MATS KARDELL
Ålder: 57 år.
Familj: De vuxna barnen Robin och Linda.
Bor. I hus i Mjölby.
Gör: Arbetar på ett gym.
Aktuell: Med självbiografin ”Dopning, dieter och drivkrafter” som han har skrivit tillsammans med journalisten Katarina Johnson.

Mats Kardell i Mjölby.Foto: Kalle Rimling

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.