Hela denna sida är en annons

Integration

”Visst har jag blivit av med gamla vänner”

Av Petter Jennervall 21 april, 2016

Gratis simskola för thailändska barn. Tio år som Ecpat-ambassadör mot barnsexhandel. Nattlig volontärhjälp för nyanlända barn utanför Migrationsverket.
Kjell Bergqvist fortsätter att engagera sig. Och tycka till:
– Bara 10 procent av Panamapengarna hade kunnat försörja alla flyktingarna här!

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Säg Kjell Bergqvist och alla har en åsikt. Överallt. Den färgstarke och frispråkige karaktärsskådespelaren från Stockholm engagerar och väcker känslor. Och när han ger sig in i flykting- och integrationsfrågor blir intresset explosionsartat.

Varför engagerar du dig i de här frågorna?
– Det enda intresset jag har utöver familjen är att resa. Under alla mina resor ute i världen har jag sett så mycket skit och tråkigheter så jag känner att det är min plikt att ställa upp. Och jag har haft råd att göra det.
– Jag gör det här för att hjälpa andra, men självklart också för min egen skull – jag mår bra av det och sover gott om nätterna.

Hur engagerar du dig, utöver att du varit utanför Migrationsverket på nätterna och hjälpt nyanlända?
– Det har blivit rätt mycket. Bland annat har jag ju varit Ecpat-ambassadör i 10-12 år, vi har fadderbarn runt om i världen, vi stöttar ett barnhem i Phuket och driver en gratis simskola för thailändska barn. Och det behövs, det drunknar i snitt sju barn per dag i Thailand. Det är inte klokt! Jag även köpt en flyttbar pool till en elitsimmare som åker runt i skolor och lär barn att simma. Han har redan fått välgörenhetspriser och det projektet kommer säkert att växa.

Flyktingfrågorna väcker mycket engagemang. Men också ont blod – varför tror du det är så?
– På ett sätt verkar tiden stå still i folk. När jag växte upp sa man ”finnjävlar”. Så fortsatte det och nu är det flyktingarna. Jag tror att det dels är rädsla. Men också ”mig och mitt”. Vi tävlar om vem som har den tuffaste bilen och sån skit.
– Jag har via Ecpat besökt områden med barnsexhandel och träffat sexslavarna. På nåt konstigt sätt verkar de utsatta flickorna ha närmare till skratt än folk här. Därför är det så tragiskt med Sverigedemokraterna – förr var jag stolt över att säga att jag kom från Sverige men nu… Samtidigt finns det ju faktiskt mycket bra – och 95 procent här är snälla. Det är den där lilla klicken, den som vill utöva makt, som ställer till det.

Om du fick drömma, hur skulle du vilja att vi reagerade i flyktingfrågor?
– Alltså, vi är inte i någon lätt situation. I grunden vill man ju att alla ska ha mat, jobb och tak över huvudet. Men det är svårt i den här pissvärlden med all terrorism och girighet… Bara 10 procent av Panamapengarna hade kunnat försörja alla flyktingarna här!
– Jag skulle ändå önska att vi var generösare och mer empatiska. Men det hela har skötts klantigt. Vissa har slagit sig för bröstet samtidigt som det sover barn på gräsmattorna utanför Migrationsverket. Det har spelat SD i händerna.

Hur ser du på svenskt föreningslivs funktion i integrationsfrågor?
– Svenskt föreningsliv är oerhört viktigt för integrationen. De som kommer hit behöver känna sig välkomna och få något att syssla med. Umgås med folk i landet och lära sig språket. Den väntan och passiviteten som drabbar så många av dem är grym.
– Vi vill ju hellre att våra barn idrottar i stället för att hänga i tunnelbanan eller dricka bärs bakom nån buske. Och samma är det ju med flyktingarna. Annars blir det en grogrund för bråk, problem och terrorism. Det gäller att få människor att känna hopp inför framtiden!

Vad är en eldsjäl för dig?
– Nån som brinner för nåt, tar egna initiativ och inte först tänker på egen vinning. Där jag växte upp fanns det en riktig eldsjäl, han hette Stickan Löfving. Han hade ingen bil, bara en moppe. Men han tvättade allas matchkläder, körde omkring på moppen och sålde lotter.

Vad är din syn på Folkspel?
– Jag är inte så insatt men det är ju otroligt beundransvärt att allt överskott går direkt till vad det är tänkt för. Det finns ju andra lotterier där en hel del går till högsta cheferna…

När nättrollen läser det här kommer de antagligen skriva saker om ”rasisten Kjelle Bergqvist”. Och kanske få någon fler med sig. Vad känner du inför det?
– Det är tråkigt att det finns människor som inte tänker längre än näsan räcker. Jag är aldrig inne på sociala medier men jag får ju berättat för mig. När vi startade simskolan i Thailand var det tydligen några som önskade att jag skulle drunkna.
– Som sagt var, det är en promille som beter sig så men den där promillen tar så mycket plats. Visst har jag blivit av med några gamla vänner som tycker illa om flyktingar, men jag deppar inte ihop. Jag vet ju hur jag vill leva mitt liv – och jag har vunnit så många nya vänner.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.