Hela denna sida är en annons

Mery Jadan, 24, har en uppmaning till alla ledare i Sveriges föreningar: ”Visa att ni bryr er, stäng inte av mobilen efter träningen.”

Ledare

Efter hatbrottet i Trollhättan: ”Många vågar inte gå ut”

Av Victoria Lagercrantz 8 december, 2016

Fotbollstränaren Mery Jadans ledarskap pågår dygnet runt i Kronogården i Trollhättan.
För drygt ett år sedan drabbades stadsdelen svårt av hatbrottet på grundskolan Kronan.
– Jag stänger aldrig av mobilen, och rycker ut mitt i natten om det behövs, berättar Mery.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Mery Jadan, 24, började spela fotboll i IFK Trollhättan när hon var fem år. I dag är hon spelande tränare i damlaget och projektanställd av föreningen. För många nyanlända är IFK den första kontakten de får med det svenska samhället.

Kronogården, där det bor ungefär 6 000 personer, är ett av Sveriges mest segregerade områden.

Ute i skolorna varje vecka

– Jag och min tränarkollega Paula är ute i skolorna så gott som varje vecka. Vårt mål är att få barnen och ungdomarna att engagera sig – att komma till oss eller till någon annan förening. Vi är rätt tuffa mot dem, säger: Man måste lära sig språket, måste lära känna svenskar, man kan inte sitta hemma bara. De får förtroende för oss, eftersom vi har utländsk bakgrund. Mina föräldrar kom hit från Syrien.

Mery är med och ordnar aktiviteter vid sidan av den ordinarie fotbollsträningen – som Sporty Friday dit ungdomar kan komma och prova idrotter som basket, fotboll, boxning, brottning, thaiboxning, fäktning och dans.

Till Lucia blir det en fotbollsturnering för områdets ungdomar ihop med polisen och räddningstjänsten i mixade lag.

– Vi funkar som en länk mellan ungdomarna och polisen eftersom vi har bra relationer med de nyanlända.

”Präglar oss på djupet”

Den 22 oktober 2015 gick en svärd- och knivbeväpnad ung man in på grundskolan Kronan. Han gick till attack mot elever och lärare och valde sina offer efter hudfärg. Tre personer avled. Ett av offren, 15-årige eleven Ahmed Hassan, spelade fotboll i IFK Trollhättan.

– Den tragiska händelsen präglar oss på djupet, säger Mery Jadan. Gemenskapen har blivit starkare i föreningen. Men många känner sig otrygga och vågar inte gå ut, och föräldrar oroar sig och vill inte släppa iväg sina barn.

 • Hur kan du hjälpa till?

– Jag ringer föräldrarna och åker hem till familjerna och pratar, berättar att vi kan följa deras barn, att det finns trygghetsvandrare. Vi från föreningen rör oss mycket ute på gatorna.

Mery stänger aldrig av sin mobil, utan finns ständigt tillgänglig för ungdomarna i området.

– Är det något akut kommer jag direkt, även om det är mitt i natten.

Mery och tränarkollegan i damlaget Paula Issa Khajo har gått Futebol dá Forcas ledarkurs som handlar om att kombinera fotboll med samtal för att stärka tjejers självkänsla och ställning i samhället.

– Vi börjar träningen med att checka in då vi stämmer av hur alla mår. Är det något tyngre tar vi det efter träningen. Är det något tjafs mellan två spelare får de släppa det under träningen. Det handlar om att bygga starka och sunda relationer i laget.

• Hur är du som ledare?

– Rätt tuff. Min kollega Paula är den som tjejerna pratar känslor med. Jag finns där om någon är i en jobbig situation, om de vill snacka fotboll eller så.

• Ditt råd till andra ledare?

– Visa att du är mer än en tränare. Att du bryr dig och verkligen ger barnen och ungdomarna uppmärksamhet. Få barnen att känna att de alltid har tillgång till er. Det kommer att sluta med att de stannar kvar i föreningen.

IFK Trollhättan är en av Folkspels medlemmar som kan stärka föreningskassan genom att sälja Folkspels lotter.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl!

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.