Hela denna sida är en annons

Om Folkspel

Av Petter Jennervall 22 februari, 2016

16 miljarder kronor till Sveriges föreningsliv.
Det är vad ideella Folkspel har bidragit med under 25 år. Pengarna har gått rakt in i föreningarna, gett dem växtkraft och hjälpt människor att må bättre.
– Vårt uppdrag är att ge föreningar och människor förutsättningar att fortsätta utvecklas, säger Folkspels vd Hans Sahlin.

Sveriges föreningsliv är unikt i sitt slag. Överallt i vårt avlånga land finns det föreningar och organisationer som samlar människor med gemensamma intressen under organiserade former. Alla får vara med och alla är välkomna i gemenskapen.

Men ett blomstrande föreningsliv är inget som finns naturligt i ett samhälle. Det krävs engagemang, tid och – framför allt – pengar. Och det är här Folkspel kommer in i bilden. Totalt har Folkspel bidragit med 16 miljarder kronor till Sveriges föreningsliv.

– Folkspel är föreningslivets egna spelbolag och vi har genererat otroliga 16 miljarder kronor till Sveriges föreningsliv under de 25 år som vi har verkat, säger Folkspels försäljningschef Johan Lindqvist.

 

Ideellt och politiskt obundet
Vad är då Folkspel mer konkret? Jo, det är en ideell och politiskt obunden organisation som har 72 riksorganisationer, spridda över hela landet, som medlemmar. Uppdraget är att generera pengar till dem.

– Allt överskott går direkt tillbaka till föreningslivet eftersom det i Folkspel inte finns några privata vinstintressen. På så sätt hjälper vi Sveriges föreningar och riksorganisationer att få en stabil ekonomisk tillväxt, säger vd Hans Sahlin.

Att vara medlem i en förening är för de flesta en källa till trygghet, gemenskap och glädje. Och det finns många föreningsmedlemmar i vårt land. Närmare bestämt 5 miljoner – alltså mer än halva Sverige.

– Vårt uppdrag är att ge dem förutsättningar att fortsätta utvecklas, säger Hans Sahlin.

 

Föreningslivet är bra för alla
Genom Folkspels lotteriprodukter tjänar medlemmarna de pengar som gör att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet. Den mest kända produkten är förstås Bingolotto som varit med sedan starten och nu firar 25-årsjubileum.

– De lite nyare tillskotten i Folkspelsfamiljen är Sverigelotten, Bingolottos Julkalender, Kosing samt Online-Bingo på bingolotto.se. Allihop är fantastiska produkter med enorm potential att inbringa välbehövligt klirr i föreningskassorna, säger Folkspels marknadschef Henrik Lindroth, och fortsätter:

– Vårt syfte, ändamål och tro är att alla människor oavsett bakgrund eller förutsättningar har rätt att må bra. Svenskt föreningsliv främjar hälsan, integrationen och respekten för andra. Sveriges föreningar gör helt enkelt Sverige bättre för alla.

Mikael Johansson är föreningssäljare på Folkspel och han trivs verkligen med sitt jobb.

– Med tanke på världen i dag är det lätt att känna att ens jobb ska betyda något. Att det hjälper andra människor. Och vi som jobbar på Folkspel, eller säljer Folkspels produkter, vet att vi varje dag gör insatser som faktiskt bidrar till att göra Sverige friskare, aktivare och bättre.

 

Våra medlemmar är 72 riksorganisationer runt om i Sverige

forbund-loggor

Här är Folkspels alla medlemmar.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.