Hela denna sida är en annons

Varje dag föds tre barn i Sverige med hjärtfel. Anna-Maria Rosenberg och Elin Becksmo bestämde sig för att uppmärksamma hjärtebarnens kamp och ordnade ett välgörenhetslopp. 650 personer i Sverige och utomlands deltog.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

”Motion är viktigt även för barn med hjärtfel”

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Den 5 juni gick startskottet för Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och ungdomar med hjärtfel. Loppet ägde rum tack vare två eldsjälar – Anna-Maria Rosenberg och Elin Becksmo.
– Vi ska kämpa för att Hjärtebarnsloppet blir ett årligt och växande evenemang, säger de.

Här kan du rösta på Anna-Maria och Elin som Årets Eldsjälar/Hälsa

Varje år föds ungefär 1000 barn i Sverige med hjärtfel – det motsvarar tre barn om dagen. Den 5 juni i år fylldes Östermalms IP i Stockholm av runt 350 löpare i röda tröjor – många med en relation till just ett hjärtebarn. Flera ungdomar med hjärtfel var också på plats. De samlade sig inför starten i det första Hjärtebarnsloppet någonsin i Stockholm.

Fem kilometer senare gick de i mål på Stockholms Stadion. Samtidigt sprang ungefär 300 personer Hjärtebarnsloppet på andra platser i Sverige – och även utomlands: i Spanien, Grekland och Vietnam.

– Syftet var dels att samla in pengar till Sveriges barn och unga med hjärtfel och deras familjer. Men också att uppmärksamma hjärtebarnen och deras situation, säger Elin Becksmo som tillsammans med Anna-Maria Rosenberg arrangerade loppet.

– Hjärtfel är den vanligaste medfödda organmissbildningen, och är extremt påfrestande för såväl barnet som resten av familjen. Det innebär ofta operationer, stor oro och många sjukhusbesök.

Med loppet vill Anna-Maria och Elin sprida kunskap om att motion är lika viktigt för hjärtebarnens hälsa som för andra barns.

– Många tror felaktigt att barn och unga med hjärtfel inte ska motionera, säger Anna-Maria. Men de mår lika bra av träning som andra, om de motionerar utifrån sina förutsättningar. Det är ytterst få hjärtfel som innebär att man inte kan träna. Nyare studier visar att även personer med riktigt allvarliga hjärtfel mår bra av motion.

Anna-Maria och Elin är båda engagerade i Hjärtebarnsförbundet – Anna-Maria i riksstyrelsen och Elin som ordförande i Hjärtebarnsföreningen i Stockholm. Elins dotter Bini, 4, föddes med ett hjärtfel som upptäcktes under graviditeten, och hon opererades strax efter förlossningen.

– Hon går på en årlig kontroll, är friskförklarad och kan röra sig som vilket barn som helst. Ändå är det så lätt att bli överbeskyddande. Att lära känna andra föräldrar till hjärtebarn och engagera mig för hjärtebarnens situation har betytt massor för mig, säger Elin.

Anna-Marias dotter Majken, 14, har gått igenom tre hjärtoperationer. Men inte heller hon har några restriktioner när det gäller träning – tvärtom uppmuntrar läkarna henne att motionera.

– Jag tränar regelbundet på gym, berättar Majken. Och jag var med och sprang Hjärtebarnsloppet. Jag har varit på ett läger genom Hjärtebarnsförbundet, och snart ska jag på ett ridläger.

När starten gick brast både Anna-Maria och Elin i gråt.

– Vi hade jobbat så hårt i nio månader, säger Anna-Maria. Och vi kände så mycket glädje, stolthet och delaktighet – för att vi fick uppmärksamma hjärtebarnen och deras kamp. Vi som sprang i våra röda tröjor blev som ett stort rött hjärta som pulserade fram!

De jobbar båda heltid, men bestämde sig hösten 2015 för att arrangera loppet på sin fritid.

– Det var nog tur att vi inte visste i förväg hur mycket tid det skulle ta, säger Anna-Maria och ler soligt. Men vi har haft roligt hela tiden, och vi har fått en enorm respons: Hjärtebarnsfamiljer som lärt känna varandra, som kommit igång och börjat träna.

Här kan du rösta på Anna-Maria och Elin som Årets Eldsjälar/Hälsa

De har sökt sponsorer, planerat, suttit i möten, lanserat loppet via sociala medier.

– Vi hade aldrig kunnat genomföra loppet utan allt engagemang och stöd från andra, betonar de. Inte minst Stockholm Marathon-gruppen som vi samarbetat med. Hjärtebarnsloppet gick efter Minimaran vilket innebar att vårt lopp blev en del av deras event. Vi fick också hjälp av Hjärtebarnsförbundet, massor av frivilliga och Läraskolan – elever från skolan pärlade armband som delades ut till alla som var med, och de hjälpte till som banvolontärer.

Långdistanslöparen Isabellah Andersson var ambassadör för Hjärtebarnsloppet. Hon var också med och sprang tillsammans med sin dotter.

– Jag har engagerat mig starkt i loppet eftersom min dotter är drabbad av ett medfött hjärtproblem, berättar hon. Allt kan bli bättre om det finns resurser till att forska om medfödda hjärtproblem. Ju fler som hjälper till desto bättre möjligheter får hjärtebarnen.

Att springa Hjärtebarnsloppet kostade 250 kronor. Varje krona gick till Hjärtebarnsfonden.

– Totalt samlade vi ihop över 150 000 kronor, säger Anna-Maria.

Vad kommer pengarna att användas till?
– Hjärtebarnsfonden fördelar pengarna så att en del går till forskning, en del till stöd till hjärtebarn och deras familjer. Det kan vara till läger och andra aktiviteter, bidrag till familjer som mist sitt hjärtebarn, eller till familjer vars barn måste tillbringa långa perioder på sjukhus.

Blir det ett lopp nästa år?
– Vi ska kämpa för att Hjärtebarnsloppet blir ett årligt evenemang, som växer för varje år. Det här var startskottet! säger Anna-Maria och Elin.

Anna-Maria Rosenberg
Ålder: 43.
Familj: Man och två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Ordnade välgörenhetsloppet Hjärtebarnsloppet i juni 2016 till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel.

Elin Becksmo
Ålder: 34.
Familj: Man och två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Ordnade välgörenhetsloppet Hjärtebarnsloppet i juni 2016 till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel.

HJÄRTEBARNSFÖRBUNDET
Består av 13 Hjärtebarnsföreningar runtom i Sverige. Är den enda organisationen i Sverige som uteslutande arbetar med att ge stöd till barn och ungdomar som lever med medfött eller förvärvat hjärtfel. Det sker bland annat genom opinionsbildning, dialog med vårdgivare och skola, stöd till forskning kring medfödda hjärtfel samt genom läger- och mötesverksamhet där drabbade barn och ungdomar och även deras familjer träffas och byter erfarenheter.

Läs mer på www.hjartebarn.se

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.