Hela denna sida är en annons

Varje dag föds tre barn i Sverige med hjärtfel. Anna-Maria Rosenberg och Elin Becksmo bestämde sig för att uppmärksamma hjärtebarnens kamp och ordnade ett välgörenhetslopp. 650 personer i Sverige och utomlands deltog.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

”Motion är viktigt även för barn med hjärtfel”

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Den 5 juni gick startskottet för Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och ungdomar med hjärtfel. Loppet ägde rum tack vare två eldsjälar – Anna-Maria Rosenberg och Elin Becksmo.
– Vi ska kämpa för att Hjärtebarnsloppet blir ett årligt och växande evenemang, säger de.

Här kan du rösta på Anna-Maria och Elin som Årets Eldsjälar/Hälsa

Varje år föds ungefär 1000 barn i Sverige med hjärtfel – det motsvarar tre barn om dagen. Den 5 juni i år fylldes Östermalms IP i Stockholm av runt 350 löpare i röda tröjor – många med en relation till just ett hjärtebarn. Flera ungdomar med hjärtfel var också på plats. De samlade sig inför starten i det första Hjärtebarnsloppet någonsin i Stockholm.

Fem kilometer senare gick de i mål på Stockholms Stadion. Samtidigt sprang ungefär 300 personer Hjärtebarnsloppet på andra platser i Sverige – och även utomlands: i Spanien, Grekland och Vietnam.

– Syftet var dels att samla in pengar till Sveriges barn och unga med hjärtfel och deras familjer. Men också att uppmärksamma hjärtebarnen och deras situation, säger Elin Becksmo som tillsammans med Anna-Maria Rosenberg arrangerade loppet.

– Hjärtfel är den vanligaste medfödda organmissbildningen, och är extremt påfrestande för såväl barnet som resten av familjen. Det innebär ofta operationer, stor oro och många sjukhusbesök.

Med loppet vill Anna-Maria och Elin sprida kunskap om att motion är lika viktigt för hjärtebarnens hälsa som för andra barns.

– Många tror felaktigt att barn och unga med hjärtfel inte ska motionera, säger Anna-Maria. Men de mår lika bra av träning som andra, om de motionerar utifrån sina förutsättningar. Det är ytterst få hjärtfel som innebär att man inte kan träna. Nyare studier visar att även personer med riktigt allvarliga hjärtfel mår bra av motion.

Anna-Maria och Elin är båda engagerade i Hjärtebarnsförbundet – Anna-Maria i riksstyrelsen och Elin som ordförande i Hjärtebarnsföreningen i Stockholm. Elins dotter Bini, 4, föddes med ett hjärtfel som upptäcktes under graviditeten, och hon opererades strax efter förlossningen.

– Hon går på en årlig kontroll, är friskförklarad och kan röra sig som vilket barn som helst. Ändå är det så lätt att bli överbeskyddande. Att lära känna andra föräldrar till hjärtebarn och engagera mig för hjärtebarnens situation har betytt massor för mig, säger Elin.

Anna-Marias dotter Majken, 14, har gått igenom tre hjärtoperationer. Men inte heller hon har några restriktioner när det gäller träning – tvärtom uppmuntrar läkarna henne att motionera.

– Jag tränar regelbundet på gym, berättar Majken. Och jag var med och sprang Hjärtebarnsloppet. Jag har varit på ett läger genom Hjärtebarnsförbundet, och snart ska jag på ett ridläger.

När starten gick brast både Anna-Maria och Elin i gråt.

– Vi hade jobbat så hårt i nio månader, säger Anna-Maria. Och vi kände så mycket glädje, stolthet och delaktighet – för att vi fick uppmärksamma hjärtebarnen och deras kamp. Vi som sprang i våra röda tröjor blev som ett stort rött hjärta som pulserade fram!

De jobbar båda heltid, men bestämde sig hösten 2015 för att arrangera loppet på sin fritid.

– Det var nog tur att vi inte visste i förväg hur mycket tid det skulle ta, säger Anna-Maria och ler soligt. Men vi har haft roligt hela tiden, och vi har fått en enorm respons: Hjärtebarnsfamiljer som lärt känna varandra, som kommit igång och börjat träna.

Här kan du rösta på Anna-Maria och Elin som Årets Eldsjälar/Hälsa

De har sökt sponsorer, planerat, suttit i möten, lanserat loppet via sociala medier.

– Vi hade aldrig kunnat genomföra loppet utan allt engagemang och stöd från andra, betonar de. Inte minst Stockholm Marathon-gruppen som vi samarbetat med. Hjärtebarnsloppet gick efter Minimaran vilket innebar att vårt lopp blev en del av deras event. Vi fick också hjälp av Hjärtebarnsförbundet, massor av frivilliga och Läraskolan – elever från skolan pärlade armband som delades ut till alla som var med, och de hjälpte till som banvolontärer.

Långdistanslöparen Isabellah Andersson var ambassadör för Hjärtebarnsloppet. Hon var också med och sprang tillsammans med sin dotter.

– Jag har engagerat mig starkt i loppet eftersom min dotter är drabbad av ett medfött hjärtproblem, berättar hon. Allt kan bli bättre om det finns resurser till att forska om medfödda hjärtproblem. Ju fler som hjälper till desto bättre möjligheter får hjärtebarnen.

Att springa Hjärtebarnsloppet kostade 250 kronor. Varje krona gick till Hjärtebarnsfonden.

– Totalt samlade vi ihop över 150 000 kronor, säger Anna-Maria.

Vad kommer pengarna att användas till?
– Hjärtebarnsfonden fördelar pengarna så att en del går till forskning, en del till stöd till hjärtebarn och deras familjer. Det kan vara till läger och andra aktiviteter, bidrag till familjer som mist sitt hjärtebarn, eller till familjer vars barn måste tillbringa långa perioder på sjukhus.

Blir det ett lopp nästa år?
– Vi ska kämpa för att Hjärtebarnsloppet blir ett årligt evenemang, som växer för varje år. Det här var startskottet! säger Anna-Maria och Elin.

Anna-Maria Rosenberg
Ålder: 43.
Familj: Man och två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Ordnade välgörenhetsloppet Hjärtebarnsloppet i juni 2016 till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel.

Elin Becksmo
Ålder: 34.
Familj: Man och två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Ordnade välgörenhetsloppet Hjärtebarnsloppet i juni 2016 till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel.

HJÄRTEBARNSFÖRBUNDET
Består av 13 Hjärtebarnsföreningar runtom i Sverige. Är den enda organisationen i Sverige som uteslutande arbetar med att ge stöd till barn och ungdomar som lever med medfött eller förvärvat hjärtfel. Det sker bland annat genom opinionsbildning, dialog med vårdgivare och skola, stöd till forskning kring medfödda hjärtfel samt genom läger- och mötesverksamhet där drabbade barn och ungdomar och även deras familjer träffas och byter erfarenheter.

Läs mer på www.hjartebarn.se

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Kämpar för att barn och ungdomar med hjärtfel ska få bästa möjliga stöd och behandling. Eldsjälarna Anna-Maria Rosenberg och Elin Becksmo ordnade ett välgörenhetslopp för att uppmärksamma att även hjärtebarn mår bra av motion.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.