Hela denna sida är en annons

Bildtext: Oavsett funktionsnedsättning – alla kan gympa. ”Vi vänder oss till alla som inte känner sig hemma i andra gymnastikgrupper, men ändå vill gympa”, säger eldsjälen Birgitta Green.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Birgitta Green

Här kan alla gympa

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Även barn som sitter i rullstol kan hoppa trampolin och volta ner i en hoppgrop. Birgitta Green har startat Alla kan gympa, där alla är välkomna att träna gymnastik.
– Mitt mål är att gympa för funktionshindrade ska finnas över hela Sverige, säger Birgitta.

Här kan du rösta på Birgitta Green som Årets Eldsjäl/Hälsa

En flicka som brukar sitta i rullstol får hjälp att hoppa ner i en grop med nästan magiskt mjuka klossar av skumgummi. Hon tränar gymnastik med ett tiotal andra barn i Helsingborg. Glädjen de utstrålar lyser upp och fyller hela gympasalen.

– Barnen utvecklas enormt – både motoriskt och socialt, säger Birgitta Green som leder gympapasset och har grundat verksamheten.

Birgitta tränar fem olika grupper med funktionshindrade – från 3 år och uppåt – varje vecka i Helsingborg, totalt cirka 50 personer. Hon utbildar ledare, ordnar varje år ett sommarläger – och hon kämpar för att Alla kan gympa-konceptet ska bli en självklarhet överallt.

– Min dröm är att Alla kan gympa ska finnas över hela Sverige. Det handlar om alla barns rätt att träna tillsammans och utvecklas.

Idén fick Birgitta 2004 när hennes dotter Matilda var fyra år. Förgäves sökte hon en förening där dottern kunde träna. Matilda har Rett syndrom som orsakas av störningar i hjärnans mognad, vilket leder till svåra funktionsnedsättningar.

– Läkarna sa att hon varken skulle kunna krypa eller gå. Jag är så glad att jag inte lyssnade på det, säger Birgitta.

I dag är Matilda 16 år. Hon kan inte prata, har svårt med motoriken och behöver hjälp dygnet runt. Men hon har fått kompisar och en trygghet – mycket tack vare gymnastiken varje vecka. Och mot alla odds kan hon stå och gå – till och med i trappor om någon håller hennes hand.

– Med lite stöd kan hon också dansa, gå balansgång och göra en ”flick-flack”, en bakåthandvolt, med hjälp av en speciell kudde, berättar Birgitta.

Gymnastikföreningen Ling i Helsingborg tog emot förslaget – gympa för funktionshindrade barn – med öppna armar 2004. Inom några veckor hade Birgitta en tid i en lokal.

– Från början var det Matilda och tre barn till. Sakta men säkert har vi vuxit.

I dag har cirka 30 föreningar Alla kan gympa-verksamhet – ett tiotal i Skåne, ett par i Göteborg samt på Öland och i Örebro, Stockholm, Falun med mera. GF Ling har ett ledarteam på åtta personer.

Pia Holm, verksamhetsansvarig för Gymnastikförbundet Syd, är specialpedagog i botten och har arbetat med barn med funktionsnedsättningar. Pia och Birgitta bestämde sig för att försöka sprida Alla kan gympa.

– Vi började med inspirationsdagar för lärare och ledare och cirkusdagar för barn, berättar Pia Holm. Vi skapade en halvdagsutbildning och har formulerat ett koncept som är fritt att använda för föreningar. Där förklarar vi vad Alla kan gympa går ut på.

Vad får barnen genom gympan som de inte kan få någon annanstans?
– De utvecklar sin styrka, motorik och sitt mod på ett nytt sätt. Och framför allt får de en gemenskap där de blir sedda och hörda. De får känna tillhörighet i sin förening, vilket ger både trygghet och glädje.

Kan alla gympa?
– Javisst, säger Birgitta Green. Vi vänder oss till alla som inte känner sig hemma i andra gymnastikgrupper, men vill gympa. Vi har barn och ungdomar med olika typer av syndrom, utvecklingsstörning, behov av rullstol, neuropsykiatriska och andra funktionsnedsättningar.

Nytt för i år är parkour.
– En rolig utmaning, inte minst för våra tonårskillar. Vi hoppar inte från hustak, men från till exempel en plint, en bänk. Grundtanken är att utmana sig själv, ta sig över hinder och landa mjukt.

Vad krävs av er som ledare?
– Att vi ser möjligheter och inte ser snävt på ett redskap, utan tänker: Vad kan man göra mer? Hur? Att vi väntar in varje individ och jobbar med att ge alla självförtroende. Alla ska känna kittel i magen! Kan du inte ta emot dig med händerna kan du med stöd och en kudde ändå få göra en handvolt.

Här kan du rösta på Birgitta Green som Årets Eldsjäl/Hälsa

Sedan 2008 ordnar Birgitta och GF Ling ett gympaläger varje sommar. De senaste tre åren har Gymnastikförbundet Syd varit med och arrangerat, och andra föreningar bjuds in. I juni i år kom 150 barn med föräldrar, syskon och assistenter.

Birgittas engagemang är ideellt och sker på hennes fritid. Hon har också ett ”vanligt” jobb, som revisor.

Beskriv ett stort ögonblick från dina år som gympafröken.

– När 17 av våra barn uppträdde på Eurogym – största uppvisningsevenemanget inom gymnastik för unga i Europa – i Helsingborg 2014. De var så taggade, så lyckliga! Låten var Erik Saades ”Popular”. Efter numret dånade jublet i den fullsatta arenan – och vart man än vände sig i publiken såg man folk som grät glädjetårar.


Birgitta Green
Ålder: 55 år.
Familj: Sambo, två döttrar, ett barnbarn.
Bor: Viken, mellan Helsingborg och Höganäs.
Gör: Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att träna gymnastik minst en gång i veckan. Arrangerar också läger samt utbildar andra ledare och kämpar för att Alla kan gympa ska sprida sig över landet.

ALLA KAN GYMPA
Alla kan gympa är en del av GF (Gymnastikföreningen) Ling i Helsingborg. I dag finns fem träningsgrupper för funktionshindrade barn och unga i föreningen, och konceptet har spridit sig till cirka 30 föreningar runtom i Sverige. Alla kan gympa arrangerar – tillsammans med Gymnastikförbundet Syd – varje sommar ett gympaläger för funktionshindrade barn och deras familjer. GF Ling grundades för 103 år sedan och erbjuder gymnastik för alla barn från 3 år till tävlingsgymnastik på elitnivå.

Läs mer om Alla kan gympa på deras Facebook-sida.

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Birgitta Green

Har startat Alla kan gympa – gympa för funktionshindrade barn och unga – i Helsingborg. En rörelse som nu sprider sig över Sverige. Eldsjälen Birgitta Green tränar cirka 50 barn varje vecka, ordnar läger och utbildar nya ledare.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.