Hela denna sida är en annons

Bildtext: Oavsett funktionsnedsättning – alla kan gympa. ”Vi vänder oss till alla som inte känner sig hemma i andra gymnastikgrupper, men ändå vill gympa”, säger eldsjälen Birgitta Green.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Birgitta Green

Här kan alla gympa

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Även barn som sitter i rullstol kan hoppa trampolin och volta ner i en hoppgrop. Birgitta Green har startat Alla kan gympa, där alla är välkomna att träna gymnastik.
– Mitt mål är att gympa för funktionshindrade ska finnas över hela Sverige, säger Birgitta.

Här kan du rösta på Birgitta Green som Årets Eldsjäl/Hälsa

En flicka som brukar sitta i rullstol får hjälp att hoppa ner i en grop med nästan magiskt mjuka klossar av skumgummi. Hon tränar gymnastik med ett tiotal andra barn i Helsingborg. Glädjen de utstrålar lyser upp och fyller hela gympasalen.

– Barnen utvecklas enormt – både motoriskt och socialt, säger Birgitta Green som leder gympapasset och har grundat verksamheten.

Birgitta tränar fem olika grupper med funktionshindrade – från 3 år och uppåt – varje vecka i Helsingborg, totalt cirka 50 personer. Hon utbildar ledare, ordnar varje år ett sommarläger – och hon kämpar för att Alla kan gympa-konceptet ska bli en självklarhet överallt.

– Min dröm är att Alla kan gympa ska finnas över hela Sverige. Det handlar om alla barns rätt att träna tillsammans och utvecklas.

Idén fick Birgitta 2004 när hennes dotter Matilda var fyra år. Förgäves sökte hon en förening där dottern kunde träna. Matilda har Rett syndrom som orsakas av störningar i hjärnans mognad, vilket leder till svåra funktionsnedsättningar.

– Läkarna sa att hon varken skulle kunna krypa eller gå. Jag är så glad att jag inte lyssnade på det, säger Birgitta.

I dag är Matilda 16 år. Hon kan inte prata, har svårt med motoriken och behöver hjälp dygnet runt. Men hon har fått kompisar och en trygghet – mycket tack vare gymnastiken varje vecka. Och mot alla odds kan hon stå och gå – till och med i trappor om någon håller hennes hand.

– Med lite stöd kan hon också dansa, gå balansgång och göra en ”flick-flack”, en bakåthandvolt, med hjälp av en speciell kudde, berättar Birgitta.

Gymnastikföreningen Ling i Helsingborg tog emot förslaget – gympa för funktionshindrade barn – med öppna armar 2004. Inom några veckor hade Birgitta en tid i en lokal.

– Från början var det Matilda och tre barn till. Sakta men säkert har vi vuxit.

I dag har cirka 30 föreningar Alla kan gympa-verksamhet – ett tiotal i Skåne, ett par i Göteborg samt på Öland och i Örebro, Stockholm, Falun med mera. GF Ling har ett ledarteam på åtta personer.

Pia Holm, verksamhetsansvarig för Gymnastikförbundet Syd, är specialpedagog i botten och har arbetat med barn med funktionsnedsättningar. Pia och Birgitta bestämde sig för att försöka sprida Alla kan gympa.

– Vi började med inspirationsdagar för lärare och ledare och cirkusdagar för barn, berättar Pia Holm. Vi skapade en halvdagsutbildning och har formulerat ett koncept som är fritt att använda för föreningar. Där förklarar vi vad Alla kan gympa går ut på.

Vad får barnen genom gympan som de inte kan få någon annanstans?
– De utvecklar sin styrka, motorik och sitt mod på ett nytt sätt. Och framför allt får de en gemenskap där de blir sedda och hörda. De får känna tillhörighet i sin förening, vilket ger både trygghet och glädje.

Kan alla gympa?
– Javisst, säger Birgitta Green. Vi vänder oss till alla som inte känner sig hemma i andra gymnastikgrupper, men vill gympa. Vi har barn och ungdomar med olika typer av syndrom, utvecklingsstörning, behov av rullstol, neuropsykiatriska och andra funktionsnedsättningar.

Nytt för i år är parkour.
– En rolig utmaning, inte minst för våra tonårskillar. Vi hoppar inte från hustak, men från till exempel en plint, en bänk. Grundtanken är att utmana sig själv, ta sig över hinder och landa mjukt.

Vad krävs av er som ledare?
– Att vi ser möjligheter och inte ser snävt på ett redskap, utan tänker: Vad kan man göra mer? Hur? Att vi väntar in varje individ och jobbar med att ge alla självförtroende. Alla ska känna kittel i magen! Kan du inte ta emot dig med händerna kan du med stöd och en kudde ändå få göra en handvolt.

Här kan du rösta på Birgitta Green som Årets Eldsjäl/Hälsa

Sedan 2008 ordnar Birgitta och GF Ling ett gympaläger varje sommar. De senaste tre åren har Gymnastikförbundet Syd varit med och arrangerat, och andra föreningar bjuds in. I juni i år kom 150 barn med föräldrar, syskon och assistenter.

Birgittas engagemang är ideellt och sker på hennes fritid. Hon har också ett ”vanligt” jobb, som revisor.

Beskriv ett stort ögonblick från dina år som gympafröken.

– När 17 av våra barn uppträdde på Eurogym – största uppvisningsevenemanget inom gymnastik för unga i Europa – i Helsingborg 2014. De var så taggade, så lyckliga! Låten var Erik Saades ”Popular”. Efter numret dånade jublet i den fullsatta arenan – och vart man än vände sig i publiken såg man folk som grät glädjetårar.


Birgitta Green
Ålder: 55 år.
Familj: Sambo, två döttrar, ett barnbarn.
Bor: Viken, mellan Helsingborg och Höganäs.
Gör: Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att träna gymnastik minst en gång i veckan. Arrangerar också läger samt utbildar andra ledare och kämpar för att Alla kan gympa ska sprida sig över landet.

ALLA KAN GYMPA
Alla kan gympa är en del av GF (Gymnastikföreningen) Ling i Helsingborg. I dag finns fem träningsgrupper för funktionshindrade barn och unga i föreningen, och konceptet har spridit sig till cirka 30 föreningar runtom i Sverige. Alla kan gympa arrangerar – tillsammans med Gymnastikförbundet Syd – varje sommar ett gympaläger för funktionshindrade barn och deras familjer. GF Ling grundades för 103 år sedan och erbjuder gymnastik för alla barn från 3 år till tävlingsgymnastik på elitnivå.

Läs mer om Alla kan gympa på deras Facebook-sida.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.