Hela denna sida är en annons

Även funktionshindrade som lever i rullstol kan njuta av ett aktivt friluftsliv med båtturer och sportfiske. Det visar eldsjälen Jonas Nilsson, som varje år tar med sig hundratals funktionsnedsatta ut på sjön.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Jonas Nilsson

Fiske och båtliv – även för rullstolsburna

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Jonas Nilsson brinner för att fler funktionshindrade ska få komma ut på sjön. Tack vare sitt stora engagemang – och en unik båt – förändrar han livet för andra funktionsnedsatta.
– Jag vill vara med och skapa livskvalitet, säger han.

Här kan du rösta på Jonas Nilsson som Årets Eldsjäl/Hälsa

Nästan 3000 rörelsehindrade personer har fått komma ut på sjön sedan 2010 – tack vare eldsjälen Jonas Nilsson.

– Jag vill inspirera andra och visa att allt är möjligt, säger han. Du kan ha ett aktivt fiske- och friluftsliv – oavsett funktionshinder.

Efter en motorcykelolycka 2002 lever Jonas Nilsson i rullstol.

– Jag började fiska som 4-åring och älskar båtliv och sportfiske. Men när jag hamnade i rullstol försvann det livet. Jag kunde inte ta mig ner till en strand, inte åka båt.

Redan ett år efter olyckan startade Jonas SFFF – Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening – och bestämde sig för att skaffa en båt som gjorde det möjligt att sportfiska även för personer i rullstol.

– Det var svårt att få medel och det tog många år. Till slut träffade jag en kille som höll på att bygga en båt för rörelsehindrade. Vi samarbetade och tog fram en båt – Fred 25 – som SFFF sedan köpte.

– Båten är snabb – går 35 knop – och är samtidigt stabil, med ett plant däck där du lätt kan röra dig med rullstol. Det är enkelt för såväl gammal som ung – med käpp eller rullstol – att ta sig ombord via bogporten med en ramp. En lösning som hittills bara funnits på stora färjor. Vad jag vet finns ingen motsvarande båt på marknaden.

Den unika båten angör vid en brygga i naturreservatet Tranvik i Roslagen norr om Stockholm – basen för SFFF:s verksamhet. Anläggningen ägs av stiftelsen Oscar Hirschs minne som låter föreningen disponera stället gratis.

Tre tält tornar upp sig i skogsbrynet intill en eldstad och en paviljong med ett modernt kök. På en lina vajar badkläder på tork.

I tälten bor tio ungdomar 13-17 år, alla rullstolsburna, som är på äventyrsläger i en vecka.

– Vi bygger flottar, seglar, kör vattenskoter, paddlar kajak och fiskar. Vi åker och klättrar och rider. I morgon ska vi till Gröna Lund, berättar Johanna Mårtensson, 19, vars hår och kinder glittrar av vattenpärlor efter en tur på skotern.

Johanna är från Söderhamn, studerar i Umeå och vill jobba som personlig tränare i framtiden. Hon var 13 år då hon var på lägret första gången. I år är hon med som ledare.

– Jag hade nästan aldrig åkt båt – i dag älskar jag det. Och jag trodde aldrig att jag kunde klättra så högt som jag faktiskt kan. Lägren har betytt massor för mitt självförtroende.

Att sova i tält, gå på utedass, diska utomhus, göra upp eld – friluftslivet och gemenskapen här har fått mig att växa som person.

Här kan du rösta på Jonas Nilsson som Årets Eldsjäl/Hälsa

Äventyrslägret arrangeras en gång om året, berättar Jonas Nilsson som basar för lägret med hjälp av ett gäng ledare.

– Många av ungdomarna kommer hit, påputtandes av föräldrarna. När de åker hem vill de rulla själva! Ett viktigt syfte är att öka deras självständighet.

Jonas och SFFF ordnar också fiske- och båtturer över dagen, från maj till september.

– Det kan vara för tre-fem privatpersoner – men även för särskolor, gruppboenden och liknande. Vi åker runt i skärgården, ibland fiskar vi – det kan vara spinnfiske efter abborre eller laxtrollning. Ofta går vi i land vid Ängsö nationalpark. Då och då åker vi långt ut och tittar på sälar.

Ella Andén jobbar med Jonas sedan snart två år.

– Precis som Jonas har jag en stark kärlek till sportfisket, och efter en trafikolycka 2010 då jag drabbades av en whiplashskada utbildade jag mig till fiskeguide. Jonas är en fantastisk förebild. Inte minst för att han visar att ett funktionshinder inte behöver begränsa dig, utan till och med kan vara en tillgång – göra dig mer stark och kreativ: att du tänker och agerar utanför boxen.

Nu är Jonas och Ellas vision att expandera. Målet är att ta emot fler – och att inom tre år ha systerföreningar i Skåne, i Vänern/Vättern-området och i Norrland.

Enligt Statistiska Centralbyrån anser 1,2 miljoner svenskar att deras aktivitetsförmåga är nedsatt.

– Många längtar efter att komma ut på sjön, säger Ella. Vi gjorde en undersökning bland rörelsehindrade och frågade: ”Tror du att det är möjligt att du kan komma ut på sjön?” 26 procent sa ja. På frågan ”Skulle du vilja om det vore möjligt?” svarade 75 procent ja.

Som så många andra små föreningar kämpar SFFF ständigt med ekonomin.

– Verksamheten vore inte möjlig utan sponsorer, bidrag och stöd från företag, stiftelser och andra, säger Jonas.

En vanlig reaktion när ni åker ut i båten?
– Det här är inte möjligt! säger många. Glädjen de visar ger även mig ett lyckorus. Att få se personer som aldrig tidigare haft möjlighet att vara ute i båt få upp en stor gädda eller sprattlande abborre – det är helt fantastiskt.

Jonas Nilsson
Ålder:
50.
Familj: Sambo och tre söner, tvillingar som är 11 och en 9-åring.
Bor: Norrtälje.
Gör: Är motorn i Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening (SFFF) som han startade 2003. Strävar efter att fler människor med olika funktionsnedsättningar ska få komma ut på sjön.

SFFF

SFFF grundades 2003 av Jonas Nilsson och är en ideell förening. SFFF:s verksamhet möjliggörs tack vare sponsorer, bidrag och gåvor från företag och stiftelser – samt av nära samarbeten med företag och massor av ideella insatser. SFFF är medlem i Sportfiskarna.

Läs mer om SFFF på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Jonas Nilsson

Tack vare Jonas Nilsson har nära 3000 personer med olika funktionshinder fått komma ut på sjön, leva lägerliv och fiska. För många är det första gången de åker båt. Eldsjälen Jonas har grundat och driver föreningen SFFF som ordnar äventyrsläger samt båt- och fisketurer för funktionshindrade.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.