Hela denna sida är en annons

Även funktionshindrade som lever i rullstol kan njuta av ett aktivt friluftsliv med båtturer och sportfiske. Det visar eldsjälen Jonas Nilsson, som varje år tar med sig hundratals funktionsnedsatta ut på sjön.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Jonas Nilsson

Fiske och båtliv – även för rullstolsburna

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Jonas Nilsson brinner för att fler funktionshindrade ska få komma ut på sjön. Tack vare sitt stora engagemang – och en unik båt – förändrar han livet för andra funktionsnedsatta.
– Jag vill vara med och skapa livskvalitet, säger han.

Här kan du rösta på Jonas Nilsson som Årets Eldsjäl/Hälsa

Nästan 3000 rörelsehindrade personer har fått komma ut på sjön sedan 2010 – tack vare eldsjälen Jonas Nilsson.

– Jag vill inspirera andra och visa att allt är möjligt, säger han. Du kan ha ett aktivt fiske- och friluftsliv – oavsett funktionshinder.

Efter en motorcykelolycka 2002 lever Jonas Nilsson i rullstol.

– Jag började fiska som 4-åring och älskar båtliv och sportfiske. Men när jag hamnade i rullstol försvann det livet. Jag kunde inte ta mig ner till en strand, inte åka båt.

Redan ett år efter olyckan startade Jonas SFFF – Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening – och bestämde sig för att skaffa en båt som gjorde det möjligt att sportfiska även för personer i rullstol.

– Det var svårt att få medel och det tog många år. Till slut träffade jag en kille som höll på att bygga en båt för rörelsehindrade. Vi samarbetade och tog fram en båt – Fred 25 – som SFFF sedan köpte.

– Båten är snabb – går 35 knop – och är samtidigt stabil, med ett plant däck där du lätt kan röra dig med rullstol. Det är enkelt för såväl gammal som ung – med käpp eller rullstol – att ta sig ombord via bogporten med en ramp. En lösning som hittills bara funnits på stora färjor. Vad jag vet finns ingen motsvarande båt på marknaden.

Den unika båten angör vid en brygga i naturreservatet Tranvik i Roslagen norr om Stockholm – basen för SFFF:s verksamhet. Anläggningen ägs av stiftelsen Oscar Hirschs minne som låter föreningen disponera stället gratis.

Tre tält tornar upp sig i skogsbrynet intill en eldstad och en paviljong med ett modernt kök. På en lina vajar badkläder på tork.

I tälten bor tio ungdomar 13-17 år, alla rullstolsburna, som är på äventyrsläger i en vecka.

– Vi bygger flottar, seglar, kör vattenskoter, paddlar kajak och fiskar. Vi åker och klättrar och rider. I morgon ska vi till Gröna Lund, berättar Johanna Mårtensson, 19, vars hår och kinder glittrar av vattenpärlor efter en tur på skotern.

Johanna är från Söderhamn, studerar i Umeå och vill jobba som personlig tränare i framtiden. Hon var 13 år då hon var på lägret första gången. I år är hon med som ledare.

– Jag hade nästan aldrig åkt båt – i dag älskar jag det. Och jag trodde aldrig att jag kunde klättra så högt som jag faktiskt kan. Lägren har betytt massor för mitt självförtroende.

Att sova i tält, gå på utedass, diska utomhus, göra upp eld – friluftslivet och gemenskapen här har fått mig att växa som person.

Här kan du rösta på Jonas Nilsson som Årets Eldsjäl/Hälsa

Äventyrslägret arrangeras en gång om året, berättar Jonas Nilsson som basar för lägret med hjälp av ett gäng ledare.

– Många av ungdomarna kommer hit, påputtandes av föräldrarna. När de åker hem vill de rulla själva! Ett viktigt syfte är att öka deras självständighet.

Jonas och SFFF ordnar också fiske- och båtturer över dagen, från maj till september.

– Det kan vara för tre-fem privatpersoner – men även för särskolor, gruppboenden och liknande. Vi åker runt i skärgården, ibland fiskar vi – det kan vara spinnfiske efter abborre eller laxtrollning. Ofta går vi i land vid Ängsö nationalpark. Då och då åker vi långt ut och tittar på sälar.

Ella Andén jobbar med Jonas sedan snart två år.

– Precis som Jonas har jag en stark kärlek till sportfisket, och efter en trafikolycka 2010 då jag drabbades av en whiplashskada utbildade jag mig till fiskeguide. Jonas är en fantastisk förebild. Inte minst för att han visar att ett funktionshinder inte behöver begränsa dig, utan till och med kan vara en tillgång – göra dig mer stark och kreativ: att du tänker och agerar utanför boxen.

Nu är Jonas och Ellas vision att expandera. Målet är att ta emot fler – och att inom tre år ha systerföreningar i Skåne, i Vänern/Vättern-området och i Norrland.

Enligt Statistiska Centralbyrån anser 1,2 miljoner svenskar att deras aktivitetsförmåga är nedsatt.

– Många längtar efter att komma ut på sjön, säger Ella. Vi gjorde en undersökning bland rörelsehindrade och frågade: ”Tror du att det är möjligt att du kan komma ut på sjön?” 26 procent sa ja. På frågan ”Skulle du vilja om det vore möjligt?” svarade 75 procent ja.

Som så många andra små föreningar kämpar SFFF ständigt med ekonomin.

– Verksamheten vore inte möjlig utan sponsorer, bidrag och stöd från företag, stiftelser och andra, säger Jonas.

En vanlig reaktion när ni åker ut i båten?
– Det här är inte möjligt! säger många. Glädjen de visar ger även mig ett lyckorus. Att få se personer som aldrig tidigare haft möjlighet att vara ute i båt få upp en stor gädda eller sprattlande abborre – det är helt fantastiskt.

Jonas Nilsson
Ålder:
50.
Familj: Sambo och tre söner, tvillingar som är 11 och en 9-åring.
Bor: Norrtälje.
Gör: Är motorn i Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening (SFFF) som han startade 2003. Strävar efter att fler människor med olika funktionsnedsättningar ska få komma ut på sjön.

SFFF

SFFF grundades 2003 av Jonas Nilsson och är en ideell förening. SFFF:s verksamhet möjliggörs tack vare sponsorer, bidrag och gåvor från företag och stiftelser – samt av nära samarbeten med företag och massor av ideella insatser. SFFF är medlem i Sportfiskarna.

Läs mer om SFFF på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.