Hela denna sida är en annons

Tack vare eldsjälen Sussi Wilén-Dacke får barn och tonåringar i Falun hjälp att jobba med sin övervikt. En viktig nyckel är att hitta lusten i träningen och en inre styrka.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Sussi Wilén-Dacke

Sussi hjälper överviktiga barn och unga

Av Victoria Lagercrantz 15 augusti, 2016

Övervikt och fetma är ett växande problem för allt yngre barn i Sverige. Susanne Wilén-Dacke bestämde sig för att göra något – och startade Glimma, som ger personligt stöd åt barnen och deras familjer.
– Vi måste fånga upp och stötta de här barnen och ungdomarna i tid, säger hon.

Här kan du rösta på Sussi Wilén-Dacke som Årets Eldsjäl/Hälsa

Ett tiotal barn och ungdomar har samlats i grönskan vid badplatsen Kålgård vid Faluån. De boxas, balanserar, lyfter däck, hoppar rep – skratt och uppmuntrande rop ekar över vattnet. De är med i Glimma där överviktiga barn och unga får hjälp.

– Det här är guld värt för oss, säger Anna-Lena Forsberg, mamma till Rasmus, 9.

– Sen Rasmus fick börja i Glimma känns allt mycket lättare för hela familjen. För varje pass bygger Rasmus sitt självförtroende – och vi har äntligen fått det stöd vi har saknat.

Susanne Wilén-Dacke startade Glimma hösten 2014. ”Glimma-Sussi” – som allt fler i Falun kallar henne – har jobbat som fritidspedagog på skolor i Falun i många år, men sadlade om till personlig tränare och kostrådgivare.

– Jag har alltid brunnit för att barn ska få må bra och känna sitt värde, säger Sussi. Övervikt är en epidemi som kryper allt längre ner i åldrarna, och jag bestämde mig för att hjälpa de här barnen.

Grunden är att träna med glädje.

– Det handlar om att bygga självkänsla och styrka inifrån. Vi har pass då barnen tränar ensamma med sin PT, familjeträning, gruppträning, vattengympa, kostrådgivning. Vi har ordnat Glimmaloppet och i somras hade vi dagkollo. Vi vänder oss både till barn med övervikt och barn på väg mot övervikt. Men även familjer med andra problem kommer till oss.

Runt eldsjälen Sussi finns i dag ett team med personliga tränare och en kostrådgivare som tillsammans skapar motivation för ett mer hälsosamt liv för barnen och deras familjer. Deras arbete är i huvudsak ideellt.

– Vi stöttar också föräldrar och syskon eftersom det är enormt viktigt att få med hela familjen i förändringsarbetet, säger Sussi.

Eric Björk, 20, var Sussis första ”Glimmabarn”. Eric började träna hos henne för cirka tre år sedan.

– Sussi har förändrat mitt liv, säger Eric som börjar läsa till civilingenjör i Luleå i höst. I dag är träningen en naturlig del av mitt liv – och jag har blivit starkare både fysiskt och psykiskt.

Efter några månader med träning var Erics astma som bortblåst och han kunde sluta med sina mediciner.

Sussi:

– Jag mötte en kille med blicken i marken som hittade glädjen i träningen och började ta för sig mer av livet. Jag kände att vi var på rätt väg – att jag hade redskap att hjälpa Eric,

och att hjälpa fler. Eftersom Eric utvecklades så mycket som person vågade jag säga upp mig från mitt jobb som fritidspedagog och satsa allt på det här.

”Jag glimmar inombords – även om det kanske inte ser ut så”, sa Eric.

Det gav Sussi idén till Glimma – ett ord som hon har låtit tatuera på sin högra vad.

Här kan du rösta på Sussi Wilén-Dacke som Årets Eldsjäl/Hälsa

Glimma lägger stor vikt vid det personliga mötet med barnen och deras familjer. Sussi finns ”bara ett sms bort”, berättar hon.

– De kan så gott som alltid ringa mig, och det är så jag vill ha det.

Men ekonomiskt är det tufft. Föreningen fick ett uppstartsbidrag av Falu kommun, men för övrigt drivs verksamheten med hjälp av lokala sponsorer, stöd av privatpersoner och massor av ideellt engagemang. Familjerna betalar också en avgift, vilket Sussi beklagar.

– Glimma borde finnas i alla kommuner och inte kosta något för familjerna. Det vi gör är unikt – här i Dalarna finns ingen motsvarande verksamhet.

Hur pratar du med barnen om deras övervikt?
– Vi pratar inte om att gå ner si och så många kilon – utan om att bli stark. Om att må bra. Om att glimma inuti. När det gäller kosten utgår vi inte med några förbud eller dieter. Det är ”back to basis” – att lära sig om intag och förbrukning av energi och hur kroppen påverkas av det vi äter.

Cornelia Isberg, 19, har fått både självförtroende och kompisar i Glimma, berättar hon.

– Förr var jag obekväm med mitt utseende: att jag var större än andra. Jag kunde dra mig undan och var inte så framåt som person. Men så tog jag modet till mig och pratade med Sussi. Vi tränade ihop en gång i veckan och la upp ett träningsprogram för resten av veckan. Jag var också med på gruppträffar med kostrådgivning.

– Innan ville jag bli smal, se ut på ett visst sätt – men Sussi fick mig att släppa det tänket. Jag började träna för att det var roligt och för att må bra. I dag står jag upp för vad jag tycker och tänker, jag har fått mer energi och blivit mer ambitiös. I Glimma har jag lärt känna två tjejer – vi tränar ihop och umgås även utanför träningen.

Susanne Wilén-Dacke
Ålder: 45.
Familj: Man och dotter.
Bor: Falun.
Gör: Hjälper överviktiga barn och unga att må bättre genom träning och kostrådgivning där hela familjen involveras.

GLIMMA
Glimma barn och ungdom är en ideell förening i Falun som jobbar för att stärka barn och unga med övervikt, eller som är på väg mot en övervikt. Glimma erbjuder träning och kostrådgivning enskilt eller i grupp. Familjerna bjuds också in till föreläsningar inom kost, hälsa och träning, inspirerande workshops, familjeträning och kolloverksamhet. Drygt 20 familjer får i dag skräddarsydd hjälp av Glimma.

Läs mer om Glimma på http://www.glimmaifalun.com

Fakta: Var fjärde ung svensk är överviktig
● Bland svenskar 16-29 år är 26 procent feta eller överviktiga, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Cirka var femte 10-åring är överviktig och ungefär 3 procent lider av fetma.
● Mer än 6 procent av jordens barn under 5 år är feta eller överviktiga – jämfört med 4,8 procent 1990, enligt WHO.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.