Hela denna sida är en annons

I NPF-laget Trestad kan barn med adhd, asperger, ocd och liknande diagnoser spela fotboll och helt enkelt bara må bra. Och bakom allt står Hasse Andersson.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Hasse Andersson

Livgivande glädjespridare i Trollhättan

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Hasse Andersson trodde att det skulle komma fyra-fem barn på första träningen. Det kom 40.
Genom NPF-laget Trestad får alla barn och ungdomar i västra Sverige med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar möjlighet att träna fotboll.
– Jag vill integrera de här barnen i samhället så att vi inte tappar bort dem, säger han.

Här kan du rösta på Hasse Andersson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Allt började med att Hasses och Annes son Erik diagnostiserades med Asperger, adhd och ocd för två år sedan.

– Han hade spelat fotboll när han var yngre, men det gick inte längre. Så vi testade allt annat: motocross, basket, luftgevärsskytte. Men han älskar verkligen fotboll och när han frågade varför han inte fick spela, så kunde jag inte ge honom ett vettigt svar. Jag funderade ett tag och förra våren sa jag till min fru Anne: ”Nu startar jag ett fotbollslag!”

Hasse kontaktade en del föreningar i Trollhättan, men ingen visade något som helst intresse av ett NPF-lag. I stället berättade han öppet om sina planer på sociala medier och gensvaret blev rungande.

– Jag hade tänkt mig fyra-fem barn som spelade lite fotboll i vår trädgård. Så kom 40 barn plus massa föräldrar till första träningen. Vi var runt 100 personer då. Jag hade aldrig räknat med ett sådant intresse. Folk åker tiotals mil för att vara med på våra lördagsträningar, de kommer från Kungsbacka och Munkedal.

Nu har det gått åtta månader sedan premiären. Gruppen består av 55 tjejer och killar och lokalen får de låna från ett företag. Bollar, västar och koner kommer från en stiftelse som arbetar för att barn ska få idrotta.

– Många av de här barnen är ju introverta. På första träningen var det en del som bara stod och tryckte i ett hörn. Men numera – herregud, de springer in i hallen, hejar på varandra och gör high-five. De är som förbytta och det är så härligt att se. De är mycket öppnare nu, mycket mer utåtriktade, berättar han, och fortsätter:

– Det finns barn som är med oss och tränar som aldrig har gått på ett vanligt barnkalas, som aldrig har haft några kompisar. Nu har de fått massor med nya vänner. Och fotbollen i sig är egentligen inte så viktig. Syftet är att få barnen att må bra – för om barnen mår bra, så gör deras föräldrar det också. Som förälder kan det kännas oerhört ensamt mellan varven, för det här är dolda handikapp.

Det är något som många föräldrar vittnar om. Men i samband med fotbollsträningen kan de träffas en gång i veckan, utbyta tankar och reflektioner och erfarenheter – utan att behöva dra sin livsstory varje gång.

Här kan du rösta på Hasse Andersson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

– Kravlöshet är ett nyckelord. Vi ställer inga krav. Och det är inte kärnfysik vi sysslar med. De här barnen behöver bli sedda. De ska få vara sig själv och ingen ska döma dem. Och vi föräldrar ska sluta be om ursäkt för våra barn – det har vi nog alla gjort till leda. Det har tagit oss åtta månader att komma hit, att förstå det.

Han fortsätter:

– Att det tog mig 50 år för att förstå allt detta! Jag brinner något oerhört för det här och jag vet att en kvinna i Huddinge är på väg att dra igång något liknande, vi har mycket kontakt. Jag hoppas att hela Sverige tar efter oss – och de får gärna ingå i vår organisation. Det finns ju barn med de här behoven överallt. Jag har massor av idéer för framtiden. Vissa är bra, andra är mindre bra – och som tur är har jag en klok fru som fungerar som en handbroms.

Att få en spontan kram från en sjuåring som säger ”tack för att jag fick vara med” ger energi för en hel vecka. Likaså att utse den där killen som fyllt 18 år, och som är för gammal för att vara med, till ledare – och se hur han nästan sprängs av stolthet.

Barnen och ungdomarna, som inte passar in den ”vanliga” idrottsverksamheten, hittar här ett sammanhang som bara utgår från deras behov.

Hasse Andersson pratar om en mörk tunnel, om en maktlöshet som man som förälder till ett barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ofta kan känna.

– Jag hatar egentligen statistik, men måste ändå få berätta att antalet självmord bland diagnostiserade barn och ungdomar är större än antalet trafikoffer varje år. Och jag vågar inte tänka på hur överrepresenterade söndertrasade äktenskap är bland föräldrar som har barn med NPF-diagnos. Varje gång som jag har varit på jobbet och sett i displayen att det är min fru som ringer, så har jag trott att något hemskt har hänt Erik.

Men han pratar också om glädje och livslust, om hur fotbollen och de senaste åtta månaderna har lyst upp tillvaron för hela familjen.

– Jag bär på den romantiska tanken att hjälpa alla barn som har de här problemen – men begriper ju att det inte går. Men jag ska fan-i-mig försöka, säger han.

 

Hasse Andersson
Ålder:
50 år.
Familj: Fru, fyra barn och ”ett mindre zoo”.
Bor: Trollhättan.
Gör: Ser till att barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ges möjlighet att träffas och träna fotboll en gång i veckan.

NPF-LAGET TRESTAD
En ideell förening som ska ansöka om medlemskap i Svenska Fotbollförbundet. Utgörs av cirka 55 barn och ungdomar från väst-Sverige och deras föräldrar som träffas en gång i veckan för att spela fotboll. NPF är en förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vilket bland annat innefattar Adhd, Asd/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Hasse Andersson

I NPF-laget Trestad kan barn med adhd, asperger, ocd och liknande diagnoser spela fotboll och helt enkelt bara må bra. Bakom allt står den fantastiske eldsjälen Hasse Andersson. ”Jag bär på den romantiska tanken att hjälpa alla barn som har de här problemen.”

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.