Hela denna sida är en annons

I NPF-laget Trestad kan barn med adhd, asperger, ocd och liknande diagnoser spela fotboll och helt enkelt bara må bra. Och bakom allt står Hasse Andersson.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Hasse Andersson

Livgivande glädjespridare i Trollhättan

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Hasse Andersson trodde att det skulle komma fyra-fem barn på första träningen. Det kom 40.
Genom NPF-laget Trestad får alla barn och ungdomar i västra Sverige med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar möjlighet att träna fotboll.
– Jag vill integrera de här barnen i samhället så att vi inte tappar bort dem, säger han.

Här kan du rösta på Hasse Andersson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Allt började med att Hasses och Annes son Erik diagnostiserades med Asperger, adhd och ocd för två år sedan.

– Han hade spelat fotboll när han var yngre, men det gick inte längre. Så vi testade allt annat: motocross, basket, luftgevärsskytte. Men han älskar verkligen fotboll och när han frågade varför han inte fick spela, så kunde jag inte ge honom ett vettigt svar. Jag funderade ett tag och förra våren sa jag till min fru Anne: ”Nu startar jag ett fotbollslag!”

Hasse kontaktade en del föreningar i Trollhättan, men ingen visade något som helst intresse av ett NPF-lag. I stället berättade han öppet om sina planer på sociala medier och gensvaret blev rungande.

– Jag hade tänkt mig fyra-fem barn som spelade lite fotboll i vår trädgård. Så kom 40 barn plus massa föräldrar till första träningen. Vi var runt 100 personer då. Jag hade aldrig räknat med ett sådant intresse. Folk åker tiotals mil för att vara med på våra lördagsträningar, de kommer från Kungsbacka och Munkedal.

Nu har det gått åtta månader sedan premiären. Gruppen består av 55 tjejer och killar och lokalen får de låna från ett företag. Bollar, västar och koner kommer från en stiftelse som arbetar för att barn ska få idrotta.

– Många av de här barnen är ju introverta. På första träningen var det en del som bara stod och tryckte i ett hörn. Men numera – herregud, de springer in i hallen, hejar på varandra och gör high-five. De är som förbytta och det är så härligt att se. De är mycket öppnare nu, mycket mer utåtriktade, berättar han, och fortsätter:

– Det finns barn som är med oss och tränar som aldrig har gått på ett vanligt barnkalas, som aldrig har haft några kompisar. Nu har de fått massor med nya vänner. Och fotbollen i sig är egentligen inte så viktig. Syftet är att få barnen att må bra – för om barnen mår bra, så gör deras föräldrar det också. Som förälder kan det kännas oerhört ensamt mellan varven, för det här är dolda handikapp.

Det är något som många föräldrar vittnar om. Men i samband med fotbollsträningen kan de träffas en gång i veckan, utbyta tankar och reflektioner och erfarenheter – utan att behöva dra sin livsstory varje gång.

Här kan du rösta på Hasse Andersson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

– Kravlöshet är ett nyckelord. Vi ställer inga krav. Och det är inte kärnfysik vi sysslar med. De här barnen behöver bli sedda. De ska få vara sig själv och ingen ska döma dem. Och vi föräldrar ska sluta be om ursäkt för våra barn – det har vi nog alla gjort till leda. Det har tagit oss åtta månader att komma hit, att förstå det.

Han fortsätter:

– Att det tog mig 50 år för att förstå allt detta! Jag brinner något oerhört för det här och jag vet att en kvinna i Huddinge är på väg att dra igång något liknande, vi har mycket kontakt. Jag hoppas att hela Sverige tar efter oss – och de får gärna ingå i vår organisation. Det finns ju barn med de här behoven överallt. Jag har massor av idéer för framtiden. Vissa är bra, andra är mindre bra – och som tur är har jag en klok fru som fungerar som en handbroms.

Att få en spontan kram från en sjuåring som säger ”tack för att jag fick vara med” ger energi för en hel vecka. Likaså att utse den där killen som fyllt 18 år, och som är för gammal för att vara med, till ledare – och se hur han nästan sprängs av stolthet.

Barnen och ungdomarna, som inte passar in den ”vanliga” idrottsverksamheten, hittar här ett sammanhang som bara utgår från deras behov.

Hasse Andersson pratar om en mörk tunnel, om en maktlöshet som man som förälder till ett barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ofta kan känna.

– Jag hatar egentligen statistik, men måste ändå få berätta att antalet självmord bland diagnostiserade barn och ungdomar är större än antalet trafikoffer varje år. Och jag vågar inte tänka på hur överrepresenterade söndertrasade äktenskap är bland föräldrar som har barn med NPF-diagnos. Varje gång som jag har varit på jobbet och sett i displayen att det är min fru som ringer, så har jag trott att något hemskt har hänt Erik.

Men han pratar också om glädje och livslust, om hur fotbollen och de senaste åtta månaderna har lyst upp tillvaron för hela familjen.

– Jag bär på den romantiska tanken att hjälpa alla barn som har de här problemen – men begriper ju att det inte går. Men jag ska fan-i-mig försöka, säger han.

 

Hasse Andersson
Ålder:
50 år.
Familj: Fru, fyra barn och ”ett mindre zoo”.
Bor: Trollhättan.
Gör: Ser till att barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ges möjlighet att träffas och träna fotboll en gång i veckan.

NPF-LAGET TRESTAD
En ideell förening som ska ansöka om medlemskap i Svenska Fotbollförbundet. Utgörs av cirka 55 barn och ungdomar från väst-Sverige och deras föräldrar som träffas en gång i veckan för att spela fotboll. NPF är en förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vilket bland annat innefattar Adhd, Asd/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.