Hela denna sida är en annons

Huddinge Basket rymmer 80 nationaliteter och mitt i smältdegeln står Jonas Morin, trygg basketälskare som ser varje unge.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Jonas Morin

Stor, stark och ställer alltid upp

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Det är bara en förening – men den rymmer 80 nationaliteter.
Jonas Morin i Huddinge Basket är mannen som gör allt. Och mycket mer.
– Basket är världens näst största sport – och om inte den kan få människor att enas och göra något vettigt, vad ska då kunna göra det? säger han.

Här kan du rösta på Jonas Morin som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Om basket är världens häftigaste sport är kanske bäst att låta vara osagt. Men att Jonas Morin tycker så behöver ingen tveka kring.

– Jag har funderat på det där. Varför. Varför är basket så kul. Jag tror att det är för att man kan spela överallt, allt som krävs är en boll. Du kan spela ensam. En mot en. Två mot två. Du behöver inte ens korg, du kan lätt använda något annat som korg. Här kan det plötsligt dyka upp ett barn från Mongoliet – som har en relation till basket. Det är häftigt, säger han och sveper med handen mot barnen som värmer upp bakom honom i Edboskolans gymnastiksal.

Här i Skogås, sydost om Stockholm, fanns ingen basket för elva år sedan.

Det tyckte den förre elitspelaren Jonas Morin var skit, rent ut sagt. Så genom Huddinge Basket drog han igång verksamheten här.

Nu kan han gå omkring var som helst i kommunen och ”stämma av”: I Trångsund, i Skogås, i Vårby, i Flemingsberg …

– Jag har det i mig numera. Jag kan se om det är några unga killar som är … vad ska man säga … lite på glid. Gå fram till dem, snacka lite, fråga om de inte ska komma på en basketträning. Och väldigt ofta kommer de.

På den vägen har det varit och på den vägen är det alltjämt. Det är därför Huddinge Basket växer så det knakar i alla kommundelar och har 80 olika nationaliteter representerade – och det är en förening i vilken Jonas Morin ser till att det ständigt händer saker. Det kan vara allt från drive-in-basket på fredagar i Vårby och Skogås, till bildandet av Moose Nation (den enda supporterföreningen inom basket där han inkluderar alla nationaliteter för att heja på Sverige), till framtagandet av konceptet Easy Basket (ett utbildningsprogram för barn inom basketen och som nu hela Sverige jobbar efter).

Han är i hallen jämt – förutom när han är på sitt ordinarie arbete.

Hur hinner du med allt?

– Jag har basket i skallen 24 timmar om dygnet. Även när jag jobbar eller sover. Jag reser mycket i mitt jobb och tillbringar många timmar i bilen, då kan jag sitta och fundera på olika saker jag vill genomföra inom basketen. Jag brukar säga att vi lever in en demokrati i min familj. Båda mina barn älskar också basket, alltså är vi 75 procent basketälskare i familjen. Men min fru gillar det också, så snart tror jag att vi kommer att vara 100 procent.

Jonas Morin ställer upp för alla – om det så är att skjutsa någon, se till att någon som hade tomt kylskåp hemma får i sig frukost vid morgonsamlingen eller hjälpa någon med ett civilt jobb.

Och 17-åriga Noha Berhan hjälper han extra mycket just nu. I höst ska damlaget spela i Basketettan. Noha Berhan bär hijab och fick på nåder dispens för att få spela kvalet i våras. Hur det blir i september är oklart.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att bli då, om Svenska Basketbollförbundet ger oss dispens igen eller om de vågar förändra tävlingsbestämmelserna så att fler än Noha kan få möjlighet att spela utan att behöva söka dispens. Vi har ett annat Sverige och en annan värld i dag än när reglerna skrevs. Jag är beredd att låta henne spela med hijab även om hon inte får, men det får såklart bli en fråga för styrelsen att ta ställning till och det är inget jag kan bestämma själv.

Att Jonas Morin brinner för basket är en sak. Men hans eld gör att han är och blir så mycket mer än en tränare, en ledare, en idéspruta och en samlingspunkt. Han berättar om en annorlunda lördagskväll:

– Vi hade sex kids i föreningen som skulle till Enköping och spela. Lokaltrafiken hade precis infört förbud mot kontant betalning, men det var det enda som de hade med sig. De lyckades tack vare en snäll chaufför ta sig till Enköping men när de skulle hem blev det svårare. Enda automaten som det gick att köpa biljetter från med kontanter var trasig, och ingen ville låta dem åka med. Då ringde de mig så jag fick åka och hämta dem, alla sex, trots att det inte var mitt lag.

När Camilla Altéus, som jobbar med integrationsprojekt på Svenska Basketbollförbundet, ska förklara Jonas storhet (förutom de 204 centimeterna) säger hon:

– En normal människa hade blivit utbränd. Men Jonas är inte helt normal. Han är en otroligt skicklig entreprenör – men han klarar också av att delegera och helt släppa saker och lita på andra. För en förening är det guld värt att ha en sådan person.

Dimitra Lettfält är 17 år idag, och hon var med på första träningen för elva år sedan när Jonas Morin tyckte att ungdomarna i Skogås med omnejd skulle upptäcka basket. Hon berättar:

– Jag var sex år – och mitt främsta minne är att han var så lång! Han är underbar. Han lyssnar alltid, man kan alltid prata med honom – om allt.

Under åren har det dykt upp spelare som hamnat lite snett i tillvaron. Det är oftast killar, som inte sällan är artister med bollen – men som ägnar sig åt en annan typ av ”artisteri” utanför idrottshallen. De kan hamna i klammeri både med rättvisan och annat.

– Är det någon som av någon anledning försvinner från klubben – för en annan klubb eller något annat – så har vi ett avskedssamtal. Jag önskar lycka till och säger: Om du längtar tillbaka hit så är du när som helst välkommen. Du har mitt telefonnummer och jag kommer alltid att finnas här. Alltid, säger Jonas Morin.

 

Jonas Morin
Ålder:
47 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Skogås.
Gör: Är ordförande, ledare och allt-i-allo i Huddinge Basket sedan 11 år tillbaka. Har sjösatt en rad projekt genom åren och jobbar också med integrationsfrågor på förbundsnivå. Har fått klubben att växa enormt och idag samlas cirka 80 olika nationaliteter i föreningen.

HUDDINGE BASKET
Huddinge Basket är en växande basketförening med cirka 450 medlemmar – damlag, herrlag och ungdomsverksamhet för både pojkar och flickor. Totalt finns 80 nationaliteter samlade i klubben. I klubbmärket finns en triangel vilket signalerar medlemskap i en större organisation som heter KFUK/KFUM.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Jonas Morin

Huddinge Basket rymmer 80 nationaliteter och mitt i smältdegeln står eldsjälen Jonas Morin, trygg basketälskare som ser varje unge. ”Basket är världens näst största sport – och om inte den kan få människor att enas och göra något vettigt, vad ska då kunna göra det?”

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.