Hela denna sida är en annons

Huddinge Basket rymmer 80 nationaliteter och mitt i smältdegeln står Jonas Morin, trygg basketälskare som ser varje unge.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Jonas Morin

Stor, stark och ställer alltid upp

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Det är bara en förening – men den rymmer 80 nationaliteter.
Jonas Morin i Huddinge Basket är mannen som gör allt. Och mycket mer.
– Basket är världens näst största sport – och om inte den kan få människor att enas och göra något vettigt, vad ska då kunna göra det? säger han.

Här kan du rösta på Jonas Morin som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Om basket är världens häftigaste sport är kanske bäst att låta vara osagt. Men att Jonas Morin tycker så behöver ingen tveka kring.

– Jag har funderat på det där. Varför. Varför är basket så kul. Jag tror att det är för att man kan spela överallt, allt som krävs är en boll. Du kan spela ensam. En mot en. Två mot två. Du behöver inte ens korg, du kan lätt använda något annat som korg. Här kan det plötsligt dyka upp ett barn från Mongoliet – som har en relation till basket. Det är häftigt, säger han och sveper med handen mot barnen som värmer upp bakom honom i Edboskolans gymnastiksal.

Här i Skogås, sydost om Stockholm, fanns ingen basket för elva år sedan.

Det tyckte den förre elitspelaren Jonas Morin var skit, rent ut sagt. Så genom Huddinge Basket drog han igång verksamheten här.

Nu kan han gå omkring var som helst i kommunen och ”stämma av”: I Trångsund, i Skogås, i Vårby, i Flemingsberg …

– Jag har det i mig numera. Jag kan se om det är några unga killar som är … vad ska man säga … lite på glid. Gå fram till dem, snacka lite, fråga om de inte ska komma på en basketträning. Och väldigt ofta kommer de.

På den vägen har det varit och på den vägen är det alltjämt. Det är därför Huddinge Basket växer så det knakar i alla kommundelar och har 80 olika nationaliteter representerade – och det är en förening i vilken Jonas Morin ser till att det ständigt händer saker. Det kan vara allt från drive-in-basket på fredagar i Vårby och Skogås, till bildandet av Moose Nation (den enda supporterföreningen inom basket där han inkluderar alla nationaliteter för att heja på Sverige), till framtagandet av konceptet Easy Basket (ett utbildningsprogram för barn inom basketen och som nu hela Sverige jobbar efter).

Han är i hallen jämt – förutom när han är på sitt ordinarie arbete.

Hur hinner du med allt?

– Jag har basket i skallen 24 timmar om dygnet. Även när jag jobbar eller sover. Jag reser mycket i mitt jobb och tillbringar många timmar i bilen, då kan jag sitta och fundera på olika saker jag vill genomföra inom basketen. Jag brukar säga att vi lever in en demokrati i min familj. Båda mina barn älskar också basket, alltså är vi 75 procent basketälskare i familjen. Men min fru gillar det också, så snart tror jag att vi kommer att vara 100 procent.

Jonas Morin ställer upp för alla – om det så är att skjutsa någon, se till att någon som hade tomt kylskåp hemma får i sig frukost vid morgonsamlingen eller hjälpa någon med ett civilt jobb.

Och 17-åriga Noha Berhan hjälper han extra mycket just nu. I höst ska damlaget spela i Basketettan. Noha Berhan bär hijab och fick på nåder dispens för att få spela kvalet i våras. Hur det blir i september är oklart.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att bli då, om Svenska Basketbollförbundet ger oss dispens igen eller om de vågar förändra tävlingsbestämmelserna så att fler än Noha kan få möjlighet att spela utan att behöva söka dispens. Vi har ett annat Sverige och en annan värld i dag än när reglerna skrevs. Jag är beredd att låta henne spela med hijab även om hon inte får, men det får såklart bli en fråga för styrelsen att ta ställning till och det är inget jag kan bestämma själv.

Att Jonas Morin brinner för basket är en sak. Men hans eld gör att han är och blir så mycket mer än en tränare, en ledare, en idéspruta och en samlingspunkt. Han berättar om en annorlunda lördagskväll:

– Vi hade sex kids i föreningen som skulle till Enköping och spela. Lokaltrafiken hade precis infört förbud mot kontant betalning, men det var det enda som de hade med sig. De lyckades tack vare en snäll chaufför ta sig till Enköping men när de skulle hem blev det svårare. Enda automaten som det gick att köpa biljetter från med kontanter var trasig, och ingen ville låta dem åka med. Då ringde de mig så jag fick åka och hämta dem, alla sex, trots att det inte var mitt lag.

När Camilla Altéus, som jobbar med integrationsprojekt på Svenska Basketbollförbundet, ska förklara Jonas storhet (förutom de 204 centimeterna) säger hon:

– En normal människa hade blivit utbränd. Men Jonas är inte helt normal. Han är en otroligt skicklig entreprenör – men han klarar också av att delegera och helt släppa saker och lita på andra. För en förening är det guld värt att ha en sådan person.

Dimitra Lettfält är 17 år idag, och hon var med på första träningen för elva år sedan när Jonas Morin tyckte att ungdomarna i Skogås med omnejd skulle upptäcka basket. Hon berättar:

– Jag var sex år – och mitt främsta minne är att han var så lång! Han är underbar. Han lyssnar alltid, man kan alltid prata med honom – om allt.

Under åren har det dykt upp spelare som hamnat lite snett i tillvaron. Det är oftast killar, som inte sällan är artister med bollen – men som ägnar sig åt en annan typ av ”artisteri” utanför idrottshallen. De kan hamna i klammeri både med rättvisan och annat.

– Är det någon som av någon anledning försvinner från klubben – för en annan klubb eller något annat – så har vi ett avskedssamtal. Jag önskar lycka till och säger: Om du längtar tillbaka hit så är du när som helst välkommen. Du har mitt telefonnummer och jag kommer alltid att finnas här. Alltid, säger Jonas Morin.

 

Jonas Morin
Ålder:
47 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Skogås.
Gör: Är ordförande, ledare och allt-i-allo i Huddinge Basket sedan 11 år tillbaka. Har sjösatt en rad projekt genom åren och jobbar också med integrationsfrågor på förbundsnivå. Har fått klubben att växa enormt och idag samlas cirka 80 olika nationaliteter i föreningen.

HUDDINGE BASKET
Huddinge Basket är en växande basketförening med cirka 450 medlemmar – damlag, herrlag och ungdomsverksamhet för både pojkar och flickor. Totalt finns 80 nationaliteter samlade i klubben. I klubbmärket finns en triangel vilket signalerar medlemskap i en större organisation som heter KFUK/KFUM.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.