Hela denna sida är en annons

Sandarne SIF har inte bara överlevt – klubben blomstrar tack vare Nicklas Johansson och hans ideella arbete tillsammans med asylboenden.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Nicklas Johansson

Sandarnes själ och hjärta

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Det började som en egoistisk tanke – men det kom att förändra hela hans liv.
47-årige Nicklas Johansson har sagt upp sig från sitt jobb och vill arbeta heltid med att hjälpa nyanlända barn och ungdomar.
– Jag behöver inte ens resa – jag har ju hela världen här i lilla Sandarne, säger han.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Sju kilometer från Söderhamn ligger den lilla hälsingeorten Sandarne. Nicklas Johansson har själv mängder av säsonger som a-lagsspelare och olika tränarroller i föreningen.

För fem år sedan började det bli riktig spelarbrist i klubben.

– Vi satte upp lappar på asylboenden och plötsligt kom det massa killar som ville spela fotboll. Just nu har vi 150 spelare igång som kommer därifrån – och jag tror det är uppemot 500 som har varit med sedan vi satte upp de första lapparna för fem år sedan.

Efter 27 år som journalist tog Nicklas Johansson nyligen ett avgångsvederlag, trött på de ständiga sparkraven.

– Jag vill jobba heltid med det här på något sätt. Det finns lärarjobb att få, det finns lediga jobb på asylboenden. Jag känner att det jag gör inom fotbollen inte riktigt räcker till – jag vill liksom mer. Jag är inte ett dugg orolig för min egen framtid. Det löser sig alltid, säger han.

När vi kommer på besök hänger majsolen juligul uppe på den klarblå himlen. Träningen börjar inte förrän klockan sex, men redan vid fyratiden börjar Nicklas Johansson åka vända efter vända till asylboenden för att plocka upp killarna till dagens träning.

– Jag vill inte räkna på hur många mil jag har kört under de här åren … Likadant med tiden. Men det är värt allting. Att ge de här killarna en stund av glädje genom att de får komma bort från sitt boende för att få spela fotboll ett par timmar är fantastiskt. Annars sitter de på sitt boende och blir deprimerade och har inget att göra, säger han, och fortsätter:

– Det viktigaste är att få dem aktiverade. Vi har fotbollsplaner, vi har bollar, jag kostar ingenting – så det finns egentligen inga hinder. Mer än medlemsavgiften då. Det kostar en krona att vara med. Vi måste ta ut en medlemsavgift för att kunna få aktivitetsstöd.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Killarna kommer från Irak, Afghanistan, Eritrea, Somalia, Colombia – ja, kort sagt från hela världen– och det berikar snarare än förhindrar.

– När de går in på fotbollsplanen vet de vad som gäller. Där är det jag som bestämmer, och jag har aldrig upplevt några problem med motsättningar mellan olika grupper. Och språkproblem har vi inte – här talar vi fotbollens språk! Och det finns alltid någon som kan översätta lite.

I Sandarnes klubbhus står fotbollsskorna i hyllorna som de gör i en bowlinghall, sorterade efter storlek. När det är dags för träning så tar en spelare helt enkelt ett par i den storlek som passar honom.

– Det har hänt att jag bytt spelare under matcher beroende på deras skostorlek. Tagit ut en med storlek 42 och bytt in en annan med samma storlek … Helt enkelt för att vi inte har tillräckligt med skor. Det är ju lite elakt kanske, säger Nicklas och ler.

De bästa killarna spelar i Sandarnes division 6-lag, där ungefär halva startelvan utgörs av etniska svenskar och andra halvan av killar från asylboendena.

– Integration för mig är inte att lära folk hur man köar på Ica utan hur vi tillsammans kan lära oss saker av varandra och hjälpa varandra. Det är det vi håller på med här, säger Nicklas Johansson.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Mats Tjernberg, kanslichef på Hälsinglands Fotbollförbund, inflikar:

– Nicklas lägger säkert ner 20 timmar i veckan på det här – helt ideellt. Jag brukar lite skämtsamt säga att han driver en helt egen flyktingförläggning här i Söderhamn.

Men i all positiv kraft och energi finns också sorgfyllda stunder.

– Det har blivit en hel del tårfyllda avsked på Resecentrum när det har kommit utvisningsbeslut. Tack vare Facebook har jag lyckats hålla kontakt med många som skickats tillbaka till sina hemländer. Vissa har klarat sig bra, men för många har det gått åt helvete, säger han med darr på stämman.

Hur går det då om en kille utvecklas som fotbollsspelare och division 6-laget i Sandarne inte riktigt räcker till?

– Då slussar vi honom vidare, i första hand till vår grannklubb Ljusne som vi har ett samarbete med och som spelar i division 4.

Har du någonsin känt att det här tar för mycket tid och energi och att det inte är värt det?

– Nej, aldrig. Tvärtom, så vill jag jobba ännu mer med det. Jag känner att det jag gör inte räcker riktigt.

Och så berättar han en story om en afghansk kille som var med när allt drog igång för fem år sedan.

– Efter några år såg den här killen hur de äldre afghanska männen liksom tynade bort. Han insåg att han borde göra något. Så han drog igång en helt egen träningsgrupp för dem. När något sådant händer, då får man ett bevis på att man gör något vettigt.

 

Nicklas Johansson
Ålder:
47 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Sandarne.
Gör: Ser till att 150 barn och ungdomar på asylboenden runt Söderhamn ges en meningsfull fritid genom att träna fotboll i Sandarne SIF.

SANDARNE SIF
En anrik förening som bildades i maj 1914 och som först kom att heta Söderhamns Skärgårds Idrottsförening. Spelade säsongen 1931/32 i näst högsta serien och besegrade då Djurgården i kvalspelet. Nu håller a-laget till i division 6 – och det finns också en hyfsat stor ungdomsverksamhet i klubben tack vare att mängder av barn och ungdomar från asylboenden i närheten har börjat spela fotboll.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Nicklas Johansson

Sandarne SIF har inte bara överlevt – klubben blomstrar tack vare eldsjälen Nicklas Johansson och hans ideella arbete tillsammans med asylboenden. ”Att ge de här killarna en stund av glädje, genom att de får komma bort från sitt boende för att få spela fotboll ett par timmar, är fantastiskt.”

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.