Hela denna sida är en annons

Sandarne SIF har inte bara överlevt – klubben blomstrar tack vare Nicklas Johansson och hans ideella arbete tillsammans med asylboenden.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Nicklas Johansson

Sandarnes själ och hjärta

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Det började som en egoistisk tanke – men det kom att förändra hela hans liv.
47-årige Nicklas Johansson har sagt upp sig från sitt jobb och vill arbeta heltid med att hjälpa nyanlända barn och ungdomar.
– Jag behöver inte ens resa – jag har ju hela världen här i lilla Sandarne, säger han.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Sju kilometer från Söderhamn ligger den lilla hälsingeorten Sandarne. Nicklas Johansson har själv mängder av säsonger som a-lagsspelare och olika tränarroller i föreningen.

För fem år sedan började det bli riktig spelarbrist i klubben.

– Vi satte upp lappar på asylboenden och plötsligt kom det massa killar som ville spela fotboll. Just nu har vi 150 spelare igång som kommer därifrån – och jag tror det är uppemot 500 som har varit med sedan vi satte upp de första lapparna för fem år sedan.

Efter 27 år som journalist tog Nicklas Johansson nyligen ett avgångsvederlag, trött på de ständiga sparkraven.

– Jag vill jobba heltid med det här på något sätt. Det finns lärarjobb att få, det finns lediga jobb på asylboenden. Jag känner att det jag gör inom fotbollen inte riktigt räcker till – jag vill liksom mer. Jag är inte ett dugg orolig för min egen framtid. Det löser sig alltid, säger han.

När vi kommer på besök hänger majsolen juligul uppe på den klarblå himlen. Träningen börjar inte förrän klockan sex, men redan vid fyratiden börjar Nicklas Johansson åka vända efter vända till asylboenden för att plocka upp killarna till dagens träning.

– Jag vill inte räkna på hur många mil jag har kört under de här åren … Likadant med tiden. Men det är värt allting. Att ge de här killarna en stund av glädje genom att de får komma bort från sitt boende för att få spela fotboll ett par timmar är fantastiskt. Annars sitter de på sitt boende och blir deprimerade och har inget att göra, säger han, och fortsätter:

– Det viktigaste är att få dem aktiverade. Vi har fotbollsplaner, vi har bollar, jag kostar ingenting – så det finns egentligen inga hinder. Mer än medlemsavgiften då. Det kostar en krona att vara med. Vi måste ta ut en medlemsavgift för att kunna få aktivitetsstöd.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Killarna kommer från Irak, Afghanistan, Eritrea, Somalia, Colombia – ja, kort sagt från hela världen– och det berikar snarare än förhindrar.

– När de går in på fotbollsplanen vet de vad som gäller. Där är det jag som bestämmer, och jag har aldrig upplevt några problem med motsättningar mellan olika grupper. Och språkproblem har vi inte – här talar vi fotbollens språk! Och det finns alltid någon som kan översätta lite.

I Sandarnes klubbhus står fotbollsskorna i hyllorna som de gör i en bowlinghall, sorterade efter storlek. När det är dags för träning så tar en spelare helt enkelt ett par i den storlek som passar honom.

– Det har hänt att jag bytt spelare under matcher beroende på deras skostorlek. Tagit ut en med storlek 42 och bytt in en annan med samma storlek … Helt enkelt för att vi inte har tillräckligt med skor. Det är ju lite elakt kanske, säger Nicklas och ler.

De bästa killarna spelar i Sandarnes division 6-lag, där ungefär halva startelvan utgörs av etniska svenskar och andra halvan av killar från asylboendena.

– Integration för mig är inte att lära folk hur man köar på Ica utan hur vi tillsammans kan lära oss saker av varandra och hjälpa varandra. Det är det vi håller på med här, säger Nicklas Johansson.

Här kan du rösta på Nicklas Johansson som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Mats Tjernberg, kanslichef på Hälsinglands Fotbollförbund, inflikar:

– Nicklas lägger säkert ner 20 timmar i veckan på det här – helt ideellt. Jag brukar lite skämtsamt säga att han driver en helt egen flyktingförläggning här i Söderhamn.

Men i all positiv kraft och energi finns också sorgfyllda stunder.

– Det har blivit en hel del tårfyllda avsked på Resecentrum när det har kommit utvisningsbeslut. Tack vare Facebook har jag lyckats hålla kontakt med många som skickats tillbaka till sina hemländer. Vissa har klarat sig bra, men för många har det gått åt helvete, säger han med darr på stämman.

Hur går det då om en kille utvecklas som fotbollsspelare och division 6-laget i Sandarne inte riktigt räcker till?

– Då slussar vi honom vidare, i första hand till vår grannklubb Ljusne som vi har ett samarbete med och som spelar i division 4.

Har du någonsin känt att det här tar för mycket tid och energi och att det inte är värt det?

– Nej, aldrig. Tvärtom, så vill jag jobba ännu mer med det. Jag känner att det jag gör inte räcker riktigt.

Och så berättar han en story om en afghansk kille som var med när allt drog igång för fem år sedan.

– Efter några år såg den här killen hur de äldre afghanska männen liksom tynade bort. Han insåg att han borde göra något. Så han drog igång en helt egen träningsgrupp för dem. När något sådant händer, då får man ett bevis på att man gör något vettigt.

 

Nicklas Johansson
Ålder:
47 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Sandarne.
Gör: Ser till att 150 barn och ungdomar på asylboenden runt Söderhamn ges en meningsfull fritid genom att träna fotboll i Sandarne SIF.

SANDARNE SIF
En anrik förening som bildades i maj 1914 och som först kom att heta Söderhamns Skärgårds Idrottsförening. Spelade säsongen 1931/32 i näst högsta serien och besegrade då Djurgården i kvalspelet. Nu håller a-laget till i division 6 – och det finns också en hyfsat stor ungdomsverksamhet i klubben tack vare att mängder av barn och ungdomar från asylboenden i närheten har börjat spela fotboll.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.