Hela denna sida är en annons

Tjejer som lever under hederskulturella förhållanden har svårt att hitta in i samhället. Sevana Bergström kämpar hårt för att de ska nå dit, med idrotten som hjälp.

Finalist Årets Eldsjäl/Integration: Sevana Bergström

De bortglömda tjejernas röst

Av Tobias Jansson 15 maj, 2016

Idrotten ska vara till för alla – även för tjejer som lever under hederskulturella förhållanden. Därför finns Ronjabollen i Uppsala.
– Idrotten är det finaste vi har, men många unga tjejer har ingen naturlig väg in i föreningslivet. Det vill vi ändra på, säger projektledaren Sevana Bergström.

Rösta på Sevana Bergström som Årets Eldsjäl 2016/Integration

Solen står högt på majhimlen, men dagens träning hålls inomhus. Det är ”röd dag” i almanackan och Sevana Bergström påpekar att det drastiskt kan påverka deltagarantalet vid Ronjabollens eftermiddagsträning.

– Det brukar vara så. På helgdagar och på skollov är det svårt att få hit tjejerna – det är också något vi vill ändra på, säger hon.

Ronjabollen 2.0 – ja, projektet kallas så eftersom det gått in i en andra fas – har aktiviteter sex dagar i veckan. Målgruppen är tjejer mellan 10 och 15 år som kommer från fyra resurssvaga stadsdelar i Uppsala.

– Många av tjejerna är väldigt begränsade i vad de får göra – både i skolan och på fritiden. Därför använder vi fotbollen som ett verktyg. Det handlar lika mycket om att prata om såväl fysisk som psykisk hälsa. Vissa av dem begränsas i att vara med på sexualundervisning, religionsundervisning och idrott i skolan. Därför jobbar vi efter olika teman varje vecka såsom integration, FN:s barnkonvention, jämställdhet eller mobbning, för att ta några exempel, berättar Sevana Bergström.

Den här träningen börjar med att tjejerna får sitta i ring. De ska prata självförtroende – vad som stärker ett självförtroende och vad självförtroende egentligen är. Det finns inga hundraprocentiga rätt eller fel, det är diskussionen och reflektionen som är viktigast.

– Jo, men killar har väl bättre självförtroende än tjejer, säger en flicka.

– Jag tror att man får bättre självförtroende om man har många kompisar, säger en annan.

Det blir både missförstånd och skratt i det öppna samtalet om självförtroende – men till sist börjar det spritta i benen och det blir dags för fotbollsträning.

– Att få dessa tjejer att mötas är vad jag kallar riktig integration. De kommer från särskilda förhållanden som kan bero på andra normer och traditioner som strider mot svensk lagstiftning eller tjejer från familjer med socioekonomiska problem. Det gemensamma är att ingen av dem har en naturlig ingång i föreningslivet. Idrotten är så fantastisk – varje år utövas 53 miljoner idrottsaktiviteter i Sverige. Men det finns en stor grupp som nästan är exkluderad och det är unga tjejer som kommer från en annan del av världen och från utsatta områden, säger Sevana Bergström.

Namnet Ronjabollen kommer från huvudpersonen i Astrid Lindgrens klassiska barnbok Ronja Rövardotter. Deltagarna har många likheter med flickan från Mattisborgen. Ronja gick emot sin pappas regler, gjorde som hon själv ville och blev kär i en kille som hennes familj inte godkände.

Hur bemöter ni föräldrar som exempelvis inte vill låta sina döttrar vara med på sådana här aktiviteter?

– Först och främst är det viktigt att skaffa sig en sorts relation till dem. Jag brukar säga att vi kanske inte tycker och tänker lika om allt, men att jag lyssnar på vad de har att säga. Jag hänvisar till svensk lagstiftning och FN:s barnkonvention och säger att de två sakerna är det som styr vårt arbete. Man måste vara öppen och får aldrig kritisera, för då stängs dörren direkt, svarar Sevana Bergström, och fortsätter:

– Det vi gör är något unikt, inte bara för Sverige utan även i världen, skulle jag tro.

Är det inte många som hör av sig och blir inspirerade att dra igång något liknande, då?

– Jo, det händer. Och jag blir alltid lite orolig – vet de vilka människor de kommer att möta? Har man inte utbildning om hedersförtryck och vet man inte hur man gör en orosanmälan, så är det lika bra att låta bli. Jag har ägnat många år åt att släcka bränder – ett projekt startar någonstans, håller på ett år, läggs ner … och sedan står tjejerna där vilsna och ensamma när det är över. Då brukar det bli många samtal med socialtjänsten.

Ronjabollen drivs av föreningen Tris (Tjejers rätt i samhället), och på huvudkontoret i Uppsala jobbar socionomen My Hellberg.

– Sevana är guld värd! Hennes arbete med Ronjabollen är helt fantastiskt. Hon är en person som ger energi, som är driven och väldigt engagerad och välorganiserad.

Den långsiktiga målsättningen är att Ronjabollen inte ska finnas eller ens behövas, att samhället kommer dithän att alla accepterar varandra och att alla är synliga. Men det är lång väg dit, som Sevana Bergström påpekar.

Tjejerna som är med i Ronjabollen har hur som helst förbaskat roligt, inte minst när de får spela tvåmål mot slutet av träningen.

– Det är jättekul! Och Sevana är bra och snäll och lite sträng ibland, säger en av tjejerna.

 

Sevana Bergström
Ålder:
29 år.
Familj: Man och två söner på 4 och 2.
Bor: Uppsala.
Gör: Ser till att flickor från svåra hemförhållanden ges möjlighet till fysisk aktivitet (fotboll) och personlig utveckling genom projektet Ronjabollen.

 

RONJABOLLEN 2.0
Ett projekt för att få tjejer som står långt utanför föreningslivet att börja idrotta och integreras i svenska samhället. Projektet drivs av Tris (Tjejers rätt i samhället). Genom information i skolorna i erbjuds alla tjejer mellan 10 och 15 år att delta i Ronjabollen. Deltagande är gratis, det går att få busskort till resor till och från träffarna, och det finns fotbollsskor att låna. Ronjabollen är finansierat av Arvsfonden. Ambitionen är att sprida Ronjabollen till andra delar i landet och i Uppsala har projektet till och med lett till bildandet av föreningen Ronja FC som hoppas kunna spela seriespel nästa år. Tris är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Sevana Bergström

Tjejer som lever under hederskulturella förhållanden har svårt att hitta in i samhället. Eldsjälen Sevana Bergström kämpar hårt för att de ska nå dit, med idrotten som hjälp via Ronjabollen. ”Att få dessa tjejer att mötas är vad jag kallar riktig integration.”

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.