Hela denna sida är en annons

I över 40 år har Anders Pettersson, 70, varit som en extrapappa för barnen och ungdomarna i Bredäng söder om Stockholm. Anders är motorn i basketföreningen KFUM JKS men han har också uppmuntrat ungdomarna att starta grupper i allt från park our till karate.

Finalist Årets Eldsjäl/Kamratskap: Anders Petersson

Över 60 000 timmars ideellt arbete för barnens bästa

Av Johanna Karlsson 14 oktober, 2016

Anders Petersson har gett barn och ungdomar i Bredäng en meningsfull och aktiv fritid i över fyra decennier.
Tack vare hans engagemang har såväl det politiska engagemanget som tryggheten ökat i området.
– Jag brinner för att hjälpa så många barn jag kan, säger Anders.

Här kan du rösta på Anders Petersson som Årets Eldsjäl/Kamratskap

För ungefär 40 år sedan gick Anders Petersson till Bredängshallen söder om Stockholm med sin äldste son, som skulle börja spela basket. Från engagerad förälder blev Anders snart en av de mest betydande personerna för KFUM JKS förening, där han varit ordförande i alla år tills i höstas.

– Jag har alltid velat erbjuda barn och ungdomar en bra fritid och ett bra liv, säger Anders.

I dag är KFUM JKS så mycket mer än en vanlig basketförening – tack vare Anders Petersson. Han har varit ledare för basketgrupper sedan mitten på 1970-talet, men också hjälp och uppmuntrat ungdomarna att starta nya idrottssektioner – allt från parkour och karate till fäktning och frisbee, som han håller sin vänligt vakande hand över.

Han är ordförande i flera nya föreningar som han startat, bland annat en för barn med funktionshinder och en kulturförening för barn och unga.

Men det är långt ifrån allt. Anders är revisor i föreningen ”Klassmorfar” för äldre som vill hjälpa till i skolorna. Anders och JKS har startat en skolidrottsförening i Tunisien, och en för basket och fäktning i Makedonien.

När Anders fick veta att röstdeltagandet i Bredäng endast var runt 50 procent valde han att göra något åt saken – och drog igång projektet ”127:s röster räknas” med målet att öka det politiska engagemanget.

– Vi möter barn vars föräldrar har dålig ekonomi och är arbetslösa. Det innebär att det blir problem för dem kring medlemsavgifter eller transporter till matcher. Det finns så mycket man kan förbättra inom politiken – och det börjar med att öka medvetenheten, säger Anders.

Här kan du rösta på Anders Petersson som Årets Eldsjäl/Kamratskap

I dag är Anders pensionär men är mer engagerad än någonsin. När han blickar tillbaka på sina 40 år i föreningslivet bedömer han att han satsat ungefär 30 timmar i veckan på det ideella arbetet för KFUM JKS och barnen och ungdomarna i området. Det innebär totalt otroliga 62 400 timmar!

Drivkraften var från början basketen och idrotten i sig. Men viljan att hjälpa barn och ungdomar i och runt Bredäng tog Anders till skolbänken igen där han gick utbildningar i ledarskap och basket.

Att kunna ge barnen och ungdomarna en strukturerad och trygg fritid är grunden till hans engagemang genom åren.

­– Vad du får inom idrotten, utom att du förbättrar din självkänsla, är självkännedom. Att få ha fasta regler, tider att passa, åka på matcher och samlingar skapar struktur och trygghet. Den sociala biten är också kolossalt viktig.

Att leda ungdomslag flera kvällar i veckan har resulterat i att Anders blivit mer än bara en tränare för dem.

– Jag lyssnar. Jag tycker att de som individer är viktiga, och de känner det. De kan lita på mig och prata med mig, även om annat än idrotten. Jag har haft en väldigt bra relation till föräldrarna också.

Förorten Bredäng i Stockholm betraktas ofta som ett lite oroligt område. Anders berättar:

– Många säger att utan föreningen hade området varit väldigt kriminellt och stökigt. Det är lätt för barnen att hamna i fel sällskap, men träningen ger dem ett alternativ. Det var tufft i början att bygga upp värderingarna – men nu i efterhand kan jag se att föreningen har betytt jättemycket.

Rune Ney, tidigare avdelningschef på Stadsutvecklingen, har jobbat tillsammans med Anders i flera år i olika projekt i Bredäng och Skärholmen.

– Anders har betytt jättemycket, både när det kommer till engagemanget i basketen men också i och med att han har hittat på nya idéer hela tiden. Han är och har varit fantastiskt, säger Rune.

Här kan du rösta på Anders Petersson som Årets Eldsjäl/Kamratskap

I dag fokuserar Anders på integrationsfrågor och kultur för ungdomar. Men att träna sina basketlag är något han fortsätter med.

– Det bästa är att, efter varje träning, se barnen gå hem glada och lite trötta. Att sedan träffa på dem när de vuxit upp, kanske själva blivit ledare och se att det går bra för dem i livet – det är en helt otrolig känsla.

Anders Petersson
Ålder: 70 år.
Familj: Fru Gun, barnen Johan, Anna, Malin och Tobias, nio barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Bor: Bredäng, söder om Stockholm.
Gör: Har byggt upp JKS från att vara en basketförening till att i dag omfatta många sporter. Anders tränar barn och ungdomar i basket och har gjort idrotten till en samlingspunkt. Nu jobbar han även med integrationsfrågor och fokuserar på kultur för unga.

JKS
Hösten 1945 startades JKS idrottsavdelning. Förutom sporten som fokus har även projektet ”127s röster räknas” startats av föreningen KFUM JKS i Bredäng. Syftet med projektet är att öka medvetenhet om alla medborgares möjlighet att påverka samhället. KFUM är medlemsorganisation hos Folkspel.

Läs mer om JKS på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Anders Petersson

Är motor och mentor i basketföreningen KFUM JKS sedan över 40 år där han uppmuntrat barnen att starta grupper i allt från park our till fäktning. Tack vare eldsjälen Anders Pettersson har såväl det politiska engagemanget som tryggheten ökat i Stockholmsförorten Bredäng.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.