Hela denna sida är en annons

Anna Karlsson, Luleå, har startat VildaKidz som bjuder in utsatta barn till cirka 200 aktiviteter under året. ”Att ge är att vara rik på riktigt”, säger Anna vars insats är helt ideell. Hon har även ett heltidsjobb att sköta, och driver VildaKidz på sin fritid.

Finalist Årets Eldsjäl/Kamratskap: Anna Karlsson

Anna satsar all sin fritid på barn som har det kämpigt

Av Johanna Karlsson 14 oktober, 2016

Tack vare Anna Karlsson får över 3 000 utsatta barn vara med om äventyr, känna gemenskap och trygghet.
Anna är eldsjälen bakom VildaKidz, som erbjuder gratis aktiviteter året om.
– Det finns bara en regel: Man måste vara snäll, berättar Anna.

Här kan du rösta på Anna Karlsson som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Anna Karlsson och hennes make Stefan arbetar båda heltid med ”vanliga jobb”, men på sin fritid har paret ordnat ett populärt sommarkollo för barn och ungdomar i Luleå i många år. I januari 2015 bestämde de sig för att utveckla verksamheten, och startade VildaKidz.

– Barn mår inte dåligt bara på sommaren, utan året runt, säger Anna.

VildaKidz är en ideell förening som ordnar runt 200 aktiviteter för barn och unga hela året. Föreningen samarbetar med socialtjänsten, kvinnojouren, kyrkor och skolor – på så sätt hittar många barn till VildaKidz. Grundidén är att ge utsatta barn en paus i en tuff vardag med något roligt och utvecklande att göra – men det utesluter inte några andra barn. Alla är välkomna.

– Det är ingen som vill stå upp, räcka upp handen och säga ”jag är fattig”. Det finns barn som är utsatta på andra sätt, exempelvis av mobbing, men här får alla var med. Vi prioriterar hälften av platserna till utsatta barn, men mötet mellan människor från olika bakgrund är viktigt. Ingen ska känna sig utpekad.

Aktiviteterna varierar – allt från vilda lekar till utflykter som är lärorika för barnen. Den gemensamma nämnaren är att aktiviteterna är kostnadsfria och att det bara finns en enda regel att förhålla sig till: Man måste vara snäll.

– Det är okej att slicka tallriken, att vara tokig och att inte sitta still – men du måste vara snäll. När man sänker kraven på det sättet så slappnar barnen verkligen av, säger Anna. Det gäller inte minst barn med någon form av diagnos.

Anna – och hennes familj – lägger så gott som all sin fritid på föreningen. Deras arbete är 100 procent ideellt. För att få ännu mer tid till VildaKidz brukar Anna och Stefan ta tjänstledigt från sina jobb under sommaren. De jobbar båda heltid – Anna på ett hälsohus och Stefan på Scania.

Minst varannan dag, under hela året, träffas VildaKidz genom någon aktivitet. Förutom gemenskapen och aktiviteterna kan VildaKidz även hjälpa barnen med kläder, hemlagad mat, avgifter till idrottsföreningar, cyklar och lusmedel. Verksamheten finansieras av sponsorer.

Här kan du rösta på Anna Karlsson som Årets Eldsjäl/Kamratskap

När en aktivitet är planerad och bestämd kan knappt något stå i vägen för den:

– Vi ställer till exempel aldrig in för något futtigt väder, det är vuxna som har satt de normerna. Barn tycker att det är jätteroligt att trampa i vattenpölar!

Inte heller helgdagar är ett hinder för VildaKidz, tvärtom. Under julen ser Anna och Stefan till att ge barn, som kanske inte annars får chansen att fira, en möjlighet att få en fin jul.

– I år kommer vi att låta 5 000 barn och unga få julklappar och mat. Just mat är en väldigt stor grej vid högtider, men alla har inte resurser till det. Näringslivet i Luleå samlar in julklapparna till oss som vi kan ge vidare. Vi kommer också att fira genom att åka häst och vagn, dricka glögg utomhus och få besök av tomten. Vi vill också bjuda på det genuina firandet: gemenskapen.

Anna berättar att hon lägger ”mer än en heltid på VildaKidz”. Att viga så mycket tid åt att utsatta barn ska få ha roligt och känna trygghet kräver mycket vilja och tålamod. Något som Anna har gott om.

– Jag har ett grymt tålamod med barn och unga men mindre tålamod med vuxna. Jag tycker inte om orden ”Det går inte” eller ”Vänta”. Vad ska vi vänta på?

Vad är mest givande med att driva VildaKidz?

– Att få se glädjen i barnens ögon, det är tack nog.

Anna Karlsson
Ålder: 42 år.
Familj: Maken Stefan och barnen Rebecca, 12, och Marcus, 9.
Bor: Luleå.
Gör: Grundare till VildaKidz tillsammans med maken Stefan. Ger över 3000 utsatta barn och ungdomar möjligheten att vara med på kostnadsfria aktiviteter under hela året.

VildaKidz
Ideell förening som grundades i början av 2015 av Anna Karlsson och hennes man Stefan. Hela familjen har från början varit engagerad och ordnar runt 200 kostnadsfria aktiviteter om året för barn och unga, målgruppen är 0-18 år. Föreningen arrangerar även familjeaktiviteter. I VildaKidz finns bara en regel: Man måste vara snäll.

Läs mer om VildaKidz på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Anna Karlsson

Eldsjälen Anna Karlsson gör det möjligt för över 3 000 utsatta barn att uppleva äventyr, känna gemenskap och trygghet. På sin fritid har Anna byggt upp och driver VildaKidz som erbjuder gratis aktiviteter året om.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.