Hela denna sida är en annons

Tack vare eldsjälen Leo Bernava får cirka 200 barn och ungdomar i utsatta områden i Södertälje en meningsfull fritid. Hos kultur- och fotbollsföreningen som Leo startat får barnen chans att stärka sin självkänsla och framtidstro.

Finalist Årets Eldsjäl/Kamratskap: Leo Bernava

Leo visar barnen att allt är möjligt – tillsammans

Av Ellinor Björkman 14 oktober, 2016

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening ger barn och ungdomar i några av Sveriges mest utsatta områden chans att känna gemenskap och tillhörighet. Allt genom att blanda fotboll med kulturaktiviteter.
– Det viktigaste är att barnen får känna att allt är möjligt, säger Leo Bernava, initiativtagare till föreningen.

Här kan du rösta på Leo Bernava som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Ta en stor dos fotboll, addera teater, bandy eller varför inte sång, och lägg till läxläsning. Då får du Nya Södertälje Fotboll- och kulturförening – en förening som garanterat sticker ut ur mängden. Bakom initiativet står Leo Bernava, som startade föreningen i november 2015.

– Det handlar om mer än att bara driva en fotbollsförening. Hit är alla som tycker att fotboll är kul eller vill tillhöra något välkomna. Grundidén är att barn upp till 15 år, oavsett bakgrund, ska få komma hit och inte bara lära sig fotboll utan även prova på kulturaktiviteter, säger Leo Bernava, ordförande i föreningen.

Till föreningens fotbollsträning en kylig höstdag på Geneta IP i Södertälje kommer ett trettiotal barn och ungdomar. De flesta av dem är bosatta i några av Sveriges mest utsatta områden.

– Leo sammanför de här barnen och ungdomarna och får dem att känna tillhörighet och kamratskap, som om de är en familj helt enkelt. Att skapa en gemenskap på fotbollsplanen håller dem borta från gatorna och jag skulle säga att det betyder väldigt mycket – inte bara för barnen utan även för deras föräldrar, säger Can Sag, tränare och storebror till en av spelarna.

Idén till föreningen föddes när Leos son Nino skulle börja spela fotboll.

– Jag märkte direkt att det var svårt att hitta ett lag han kunde få spela i och känna sig hemma i. Då fick jag idén om att starta en förening dit alla är välkomna – att göra fotbollen mer tillgänglig för alla, säger Leo.

I dag har Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening 200 aktiva medlemmar och har gått från 2 lag till 10 – på mindre än ett år.

– Vi har barn i laget som har alla förutsättningar för att kunna spela fotboll i vilken klubb de vill, men de väljer att stanna hos oss tack vare den fina kamratandan som vi byggt tillsammans. Allt tack vare att likasinnade ledare som Elie, Maikel, George, Hanibal, Charbel, Peter, Costin, Jacek, Ayhan och Ville delar samma filosofi, säger Leo.

Han arbetar heltid med kundnöjdhet på den lokala bredbandsleverantören C-sam i Södertälje.

– Jag som har förmånen att arbeta med Leo får uppleva att han har ett sätt som får medarbetare, kollegor och kunder att känna sig bekväma. Arbetet som Leo lägger ned för de här barnen, det går knappt att beskriva hur betydelsefullt det är. Här får de chansen att komma in i en grupp tillsammans med andra människor och integreras i svenska samhället, säger Sebastian Palmqvist, som är Leos chef och VD på C-sam.

Här kan du rösta på Leo Bernava som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Leo lägger ner många timmar varje dag på sitt ideella engagemang i Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening.

– Vi har många eldsjälar i föreningen som hjälper till med kläder och skjuts till och från matcher. En anledning till att jag orkar lägga ned så här mycket energi på projektet är att jag ser ungdomarnas glädje och framsteg. Vissa kan till exempel vara jätteblyga när de börjar i föreningen, men efter en tid vågar de öppna sig. Vissa förbättrar sitt språk, vissa sitt samspel med andra. Det ger mig energi och är bästa betalningen helt enkelt, säger Leo.

När det blir för kallt för att spela fotboll utomhus får medlemmarna chans att testa andra typer av aktiviteter – det är föreningens grundidé. Nu i vinter kommer de att få prova teater och få hjälp med läxläsning.

– Vi har ett samarbete med Södertälje Teateramatörer som kommer att hålla i teaterlektioner dit alla får komma.

– Läxläsning ska vi börja med så fort vi får tillgång till rätt typ av lokal. För oss är det viktigt att våra medlemmar sköter sig även i skolan och inte bara när de kommer till fotbollsträningen. En jämförelse som jag brukar dra är att våra träningar, det är våra läxor som vi gör, sen matchen – det är proven. Så om vi har gjort läxorna bra får vi fler poäng på proven. Vi vill få dem att förstå att det är samma sak som gäller i skolan, så resultat är inte helt oviktigt för oss, säger Leo.

Vad är målsättningen i framtiden?
– Att vi i framtiden ska kunna ha det som är rätt självklart för andra föreningar – till exempel ett klubbhus där barnen kan komma och umgås, studera eller titta på en fotbollsmatch tillsammans. Vi vill också hitta fler sponsorer och samarbetspartners som vågar anta denna tuffa utmaning. Vi är att räkna med i framtiden och vi är Nya Södertälje på många olika sätt. Vi hoppas också att fler tjejer börjar spela i våra lag.

Leo Bernava
Ålder: 36.
Familj: Fru Kristina och barnen Nino, Valentino och Ilaria.
Bor: Södertälje.
Gör: Är initiativtagare och ordförande i Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening där cirka 200 barn får spela fotboll och prova olika kulturaktiviteter.

NYA SÖDERTÄLJE KFF
Startade i november 2015. Då hade föreningen två lag och har i dag växt till 10 lag och 200 aktiva medlemmar. Många av medlemmarna kommer från några av Sveriges mest utsatta områden. Föreningens grundidé är att alla upp till 15 år, oavsett bakgrund, ska få plats i föreningen där de inte bara lär sig att spela fotboll, utan också får prova på kulturaktiviteter som exempelvis teater.

Läs mer om Nya Södertälje KFF på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.