Hela denna sida är en annons

Simon Ström är engagerad i mängder av projekt inom Scouterna. Med hans stora engagemang och framåtanda får barn och ungdomar i Bredäng tillsammans uppleva äventyr, gemenskap och friluftsliv.

Finalist Årets Eldsjäl/Kamratskap: Simon Ström

Simon har utbildad cirka 500 barn i kamratskap

Av Ellinor Björkman 14 oktober, 2016

Simon Ström brinner för att se ungdomar utvecklas inom Scouterna. Han lägger cirka 45 ideella timmar varje vecka på verksamheten där hänsyn och kamratskap står på schemat.
– Det är i den lilla scoutpatrullen vi lyckas skapa underverk. Vi tar vara på naturen och har en fantastisk gemenskap, säger han.

Här kan du rösta på Simon Ström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

I en källarlokal i ett grått lägenhetshus i Stockholmsförorten Bredäng –, som man minst av allt anar är platsen för en scoutstuga –, har scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng sitt högkvarter. En höstkväll i oktober samlas ett tiotal ungdomar i regelrätt scoutuniform – det är dags för avdelningsmöte för äventyrarscouterna i årskurs 6-9.

De är tio av ungefär femhundra scouter som har passerat Simon Ströms ledarskap i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng.

– De här ungdomarna kommer hit varje vecka och Simon ser till att det blir en meningsfull tid för dem. Han får våra scouter att vilja engagera sig och finns alltid där och stöttar dem. Han vill att de ska lyckas. Simon betyder otroligt mycket för de här ungdomarna, säger Serhat Aktay, kårordförande i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng.

Simon Ströms engagemang inom Scouterna sträcker sig över många år och nivåer. Han är ansvarig ledare för cirka 30 ungdomar i årskurs 6-9 i Gustaf Vasa-Bredäng. Han har även en plats i kårstyrelsen och är kurschef för ledarskapskapsutbildningar. Dessutom är Simon aktiv i Scouterna på riksnivå.

– Jag är med i en grupp som utvecklar Scouternas program i Sverige där jag har mycket tankar och idéer. Jag syns och hörs ganska mycket tror jag, säger Simon Ström med ett brett leende.

Totalt lägger han ner uppemot 45 timmar i veckan på sitt engagemang – ett arbete som är 100 procent ideellt. Simon har en kandidatexamen i biogeovetenskap och snart en masterexamen i miljö- och hälsoskydd.

Han blev scout redan som 8-åring – i samma kår i Bredäng där han är ledare i dag.

– När jag gick i andra klass blev jag inspirerad av en klasskompis som hade börjat. Så jag gick ner hit till samma scoutlokal som vi befinner oss i nu, knackade på och sa att jag vill vara med. Jag fick många nya vänner och älskade gemenskapen och variationen i allt vi gjorde.

Vad gör egentligen en scout?
– Man kan säga att det är en praktisk samhällsnytta för att göra ungdomar redo för livet. Jag tycker att det viktigaste som Scouterna lär ut är äventyr, gemenskap och friluftsliv. Det är där i den lilla gruppen som vi kallar patrullen som vi åstadkommer underverk. Vi tar vara på naturen, umgås och leker tillsammans.

– Ett vanligt möte kan handla om att man lär sig elda med ved i skogen och slå upp tält. Vi lär oss om djur, natur och växter men också sjukvård och gör olika samarbetsövningar, berättar Simon.

”En scout visar hänsyn och är en god kamrat”. Så lyder en av sex scoutlagar, som genomsyrar Scouternas verksamhet.

– Att vara en god kamrat är något som vi verkligen står för som rörelse, både på lokal och global nivå. Vi värnar om den enskilda individen och gruppen – man tar helt enkelt hand om sin kompis, säger Simon.

Här kan du rösta på Simon Ström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Plötsligt plingar det till i Simons mobiltelefon, och han skiner upp.

– Kolla här! Titta vad roligt!

Det är ett sms från en förälder till en av ungdomarna i Simons grupp: ”Vill bara säga tack för att du är en så otroligt bra ledare Simon! Du är GULD värd och en stor inspirationskälla för min dotter!”

– Jag får höra då och då av föräldrar och ungdomar att jag och mina ledarkollegor är väldigt fina förbilder och att de uppskattar det vi gör. Sådana kommentarer är otroligt roliga att få. ”Super-Simon” brukar ungdomarna kalla mig ibland, det är lite roligt, säger Simon och skrattar.

Om man ska tro Simons forna ledarkollegor i scoutkåren var ”Super-Simon” ett passande smeknamn redan för honom som ung scout.

– Han var väldigt engagerad som scout, berättar Agnieszska Wrzalik som är kårsekreterare på Gustaf Vasa-Bredäng. Hon var Simons scoutledare när han var mellan 15 och 18 år.

– Han har alltid varit pratsam, haft mycket idéer, projekt och galna upptåg på gång. Simon är ett väldigt bra exempel på hur man är som scout. Man är ärlig, engagerad och man ser till allas bästa mer än sitt eget och det gör Simon väldigt, väldigt bra, säger Agnieszka Wrzalik.

Vad vill du säga till dem som tycker att Scouterna är förlegat?
– Det stämmer absolut inte! Scouterna är en framtidshobby och scoutrörelsen växer. Jag tror att samhället har ett behov av det vi gör. Vi ser ju att man i dag tänker mer och mer på sig själv och sitt ego i stället för att se till gruppens bästa. Det är något vi försöker värna om, att man ska se till och tänka på gruppens bästa och sina kamrater, menar Simon.

Simon Ström
Ålder: 27.
Bor: Bredäng, söder om Stockholm.
Gör: Är avdelningsledare för cirka 30 ungdomar i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng. Utöver det är han med i kårstyrelsen, kurschef för ledarskapsutbildningar samt aktiv i en grupp som utvecklar Scouterna på riksnivå.

SCOUTKÅREN GUSTAF VASA BREDÄNG
Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng är organiserad i Scouterna, som är Sveriges riksorganisation för scouting. Scoutkåren har cirka 250 medlemmar och binder ihop innerstaden med förorten genom att bedriva verksamhet i Vasastan i Stockholms innerstad och i förorten Bredäng, söder om Stockholm. Verksamheten består av fyra olika åldersgrupper av scouter samt ledarassistenter och ledare. Gustav Vasa-Bredäng anordnar även sina egna ledarskapskurser. Scouterna är en av Folkspels medlemsorganisationer.

Läs mer om Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.