Hela denna sida är en annons

Simon Ström är engagerad i mängder av projekt inom Scouterna. Med hans stora engagemang och framåtanda får barn och ungdomar i Bredäng tillsammans uppleva äventyr, gemenskap och friluftsliv.

Finalist Årets Eldsjäl/Kamratskap: Simon Ström

Simon har utbildad cirka 500 barn i kamratskap

Av Ellinor Björkman 14 oktober, 2016

Simon Ström brinner för att se ungdomar utvecklas inom Scouterna. Han lägger cirka 45 ideella timmar varje vecka på verksamheten där hänsyn och kamratskap står på schemat.
– Det är i den lilla scoutpatrullen vi lyckas skapa underverk. Vi tar vara på naturen och har en fantastisk gemenskap, säger han.

Här kan du rösta på Simon Ström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

I en källarlokal i ett grått lägenhetshus i Stockholmsförorten Bredäng –, som man minst av allt anar är platsen för en scoutstuga –, har scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng sitt högkvarter. En höstkväll i oktober samlas ett tiotal ungdomar i regelrätt scoutuniform – det är dags för avdelningsmöte för äventyrarscouterna i årskurs 6-9.

De är tio av ungefär femhundra scouter som har passerat Simon Ströms ledarskap i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng.

– De här ungdomarna kommer hit varje vecka och Simon ser till att det blir en meningsfull tid för dem. Han får våra scouter att vilja engagera sig och finns alltid där och stöttar dem. Han vill att de ska lyckas. Simon betyder otroligt mycket för de här ungdomarna, säger Serhat Aktay, kårordförande i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng.

Simon Ströms engagemang inom Scouterna sträcker sig över många år och nivåer. Han är ansvarig ledare för cirka 30 ungdomar i årskurs 6-9 i Gustaf Vasa-Bredäng. Han har även en plats i kårstyrelsen och är kurschef för ledarskapskapsutbildningar. Dessutom är Simon aktiv i Scouterna på riksnivå.

– Jag är med i en grupp som utvecklar Scouternas program i Sverige där jag har mycket tankar och idéer. Jag syns och hörs ganska mycket tror jag, säger Simon Ström med ett brett leende.

Totalt lägger han ner uppemot 45 timmar i veckan på sitt engagemang – ett arbete som är 100 procent ideellt. Simon har en kandidatexamen i biogeovetenskap och snart en masterexamen i miljö- och hälsoskydd.

Han blev scout redan som 8-åring – i samma kår i Bredäng där han är ledare i dag.

– När jag gick i andra klass blev jag inspirerad av en klasskompis som hade börjat. Så jag gick ner hit till samma scoutlokal som vi befinner oss i nu, knackade på och sa att jag vill vara med. Jag fick många nya vänner och älskade gemenskapen och variationen i allt vi gjorde.

Vad gör egentligen en scout?
– Man kan säga att det är en praktisk samhällsnytta för att göra ungdomar redo för livet. Jag tycker att det viktigaste som Scouterna lär ut är äventyr, gemenskap och friluftsliv. Det är där i den lilla gruppen som vi kallar patrullen som vi åstadkommer underverk. Vi tar vara på naturen, umgås och leker tillsammans.

– Ett vanligt möte kan handla om att man lär sig elda med ved i skogen och slå upp tält. Vi lär oss om djur, natur och växter men också sjukvård och gör olika samarbetsövningar, berättar Simon.

”En scout visar hänsyn och är en god kamrat”. Så lyder en av sex scoutlagar, som genomsyrar Scouternas verksamhet.

– Att vara en god kamrat är något som vi verkligen står för som rörelse, både på lokal och global nivå. Vi värnar om den enskilda individen och gruppen – man tar helt enkelt hand om sin kompis, säger Simon.

Här kan du rösta på Simon Ström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Plötsligt plingar det till i Simons mobiltelefon, och han skiner upp.

– Kolla här! Titta vad roligt!

Det är ett sms från en förälder till en av ungdomarna i Simons grupp: ”Vill bara säga tack för att du är en så otroligt bra ledare Simon! Du är GULD värd och en stor inspirationskälla för min dotter!”

– Jag får höra då och då av föräldrar och ungdomar att jag och mina ledarkollegor är väldigt fina förbilder och att de uppskattar det vi gör. Sådana kommentarer är otroligt roliga att få. ”Super-Simon” brukar ungdomarna kalla mig ibland, det är lite roligt, säger Simon och skrattar.

Om man ska tro Simons forna ledarkollegor i scoutkåren var ”Super-Simon” ett passande smeknamn redan för honom som ung scout.

– Han var väldigt engagerad som scout, berättar Agnieszska Wrzalik som är kårsekreterare på Gustaf Vasa-Bredäng. Hon var Simons scoutledare när han var mellan 15 och 18 år.

– Han har alltid varit pratsam, haft mycket idéer, projekt och galna upptåg på gång. Simon är ett väldigt bra exempel på hur man är som scout. Man är ärlig, engagerad och man ser till allas bästa mer än sitt eget och det gör Simon väldigt, väldigt bra, säger Agnieszka Wrzalik.

Vad vill du säga till dem som tycker att Scouterna är förlegat?
– Det stämmer absolut inte! Scouterna är en framtidshobby och scoutrörelsen växer. Jag tror att samhället har ett behov av det vi gör. Vi ser ju att man i dag tänker mer och mer på sig själv och sitt ego i stället för att se till gruppens bästa. Det är något vi försöker värna om, att man ska se till och tänka på gruppens bästa och sina kamrater, menar Simon.

Simon Ström
Ålder: 27.
Bor: Bredäng, söder om Stockholm.
Gör: Är avdelningsledare för cirka 30 ungdomar i Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng. Utöver det är han med i kårstyrelsen, kurschef för ledarskapsutbildningar samt aktiv i en grupp som utvecklar Scouterna på riksnivå.

SCOUTKÅREN GUSTAF VASA BREDÄNG
Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng är organiserad i Scouterna, som är Sveriges riksorganisation för scouting. Scoutkåren har cirka 250 medlemmar och binder ihop innerstaden med förorten genom att bedriva verksamhet i Vasastan i Stockholms innerstad och i förorten Bredäng, söder om Stockholm. Verksamheten består av fyra olika åldersgrupper av scouter samt ledarassistenter och ledare. Gustav Vasa-Bredäng anordnar även sina egna ledarskapskurser. Scouterna är en av Folkspels medlemsorganisationer.

Läs mer om Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng på deras Facebook-sida samt på hemsidan.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Simon Ström

Har tagit cirka 500 barn och unga till sitt hjärta genom scoutrörelsen, där Simon är en stark och kreativ eldsjäl. Simon Ström leder grupper, utbildar andra scoutledare och är aktiv i Scouterna på riksnivå.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.