Hela denna sida är en annons

Alexander Karlsson är badmintonklubbens ordförande, allt-i-allo och huvudtränare åt ett 80-tal spelare. Med sin ödmjuka ledarstil har han byggt upp en verksamhet där barn och unga trivs och utvecklas.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Alexander Karlsson

Alexander har fått badmintonklubben att växa tredubbelt

Av Johanna Karlsson 14 december, 2016

I över halva sitt liv har Alexander Karlsson, 45, varit ledare ideellt i olika sammanhang. De senaste åtta åren har han fått föreningen Staffanstorps badmintonklubb att växa med det tredubbla.
– Att kunna lyssna och vara lyhörd är viktigast för att lyckas som ledare, säger Alexander.

Här kan du rösta på Alexander Karlsson som Årets Eldsjäl/Ledare!

För åtta år sedan ville Alexander Karlssons son Elias börja spela badminton. Men i byn där familjen bor fanns inte badmintonklubben – där Alexander själv varit ordförande för 20 år sedan – kvar. Då började de leta efter en förening och hittade Staffanstorps badmintonklubb.

Staffanstorp ligger ungefär en tio minuters biltur från Dalby där familjen Karlsson bor. Alexander stannade alltid kvar för att titta på sonens träningar, och efter en tid började föreningen prata om att rekrytera nya ledare.

– När de frågade tänkte jag: Om jag ändå sitter där kan jag väl lika gärna hjälpa till, säger Alexander.

Efter knappt ett halvår behövde badmintonklubben nya medlemmar till sin styrelse. Alexander tog sig an uppdraget – för att ungefär ett år senare bli ordförande.

Samtidigt som Alexander var ledare och ordförande i Staffanstorps badmintonklubb var han även tränare åt ett fotbollslag i Dalby. Men han valde att fokusera på föreningen i Staffanstorp.

För Alexander är det viktigt att som ledare se utanför sig själv och fokusera på dem man tränar. Men den absolut viktigaste egenskapen en ledare kan ha, enligt Alexander, är att lyssna:

– Man måste vara lyhörd – inte bara för vad man hör, utan också vad man ser på människor. Det är så många gånger man frågar hur det är och någon säger ”bra” men man hör ändå på rösten att det inte riktigt är bra. Att faktiskt se människor och göra en snabb bedömning kommer med erfarenheten.

Och erfarenhet är något som Alexander har gott om: Han har haft någon typ av ledarroll i nästan 30 år.

– Det började efter det att jag konfirmerades – då behövde de en ny ledare till grupperna som kom efter. Sedan har det liksom rullar på, säger Alexander.

När Alexander började engagera sig i badmintonklubben i Staffanstorp hade föreningen ungefär 30 medlemmar – nu är de uppe i över 85.

– Det rasslade till. Vi ville bli fler men ändå hålla en bra kvalitet. Atmosfären i klubben är väldigt öppen och familjär och många trivs.

– Det är uttalat att det är en klubb att växa i men ingen elit – varken tänk eller inriktning. Men om någon vill ta det till nästa nivå så uppmuntrar vi det.

Alexander är huvudtränare för 60-65 ungdomar – tjejer och killar tränar tillsammans – och en vuxengrupp. Han leder träningar tre kvällar varje vecka, och supportar sina hjälptränare som via Alexander får intern utbildning.

Totalt lägger han ungefär en extra arbetsdag i veckan på träningar, tävlingar och styrelseuppdrag på Staffanstorps badmintonklubb. På de här åtta åren har det blivit en bit över 3300 timmar ideellt arbete.

Trots att han inte får lön i form av pengar för sitt jobb får Alexander något som är ännu mer värt för honom:

– Man får otroligt mycket energi tillbaka från de här ungdomarna. Att ge dem möjligheten att träna, tävla och prestera och samtidigt få se glädjen i ögonen som tänds när de lyckas. Jag går aldrig därifrån med några bekymmer. Det är glädjen som driver mig – att få se människor trivas och göra så mycket bra tillsammans.

Här kan du rösta på Alexander Karlsson som Årets Eldsjäl/Ledare!

Alexander Karlsson
Ålder: 45 år.
Familj: Fru Siv, barnen Elias, 18, och Emma, 16.
Bor: Dalby.
Gör: Ledare och ordförande för Staffanstorps BMK. Engagerad i flera andra styrelser, bland annat Föreningsalliansen i Staffanstorp som är en paraplyorganisation och hjälper mindre föreningar att föra sin talan.

STAFFANSTORPS BMK
Staffanstorps Badmintonklubb bildades 1970 och har i dag cirka 85 medlemmar. I föreningen finns tre träningsgrupper: nybörjare- och fortsättningsgrupp samt seniorer. Här kan du besöka föreningens hemsida.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Alexander Karlsson

Tränar tre grupper i badminton varje vecka och är dessutom föreningens ordförande. Eldsjälen Alexander Karlsson har fått badmintonklubben att växa med det tredubbla.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.