Hela denna sida är en annons

Alexander Karlsson är badmintonklubbens ordförande, allt-i-allo och huvudtränare åt ett 80-tal spelare. Med sin ödmjuka ledarstil har han byggt upp en verksamhet där barn och unga trivs och utvecklas.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Alexander Karlsson

Alexander har fått badmintonklubben att växa tredubbelt

Av Johanna Karlsson 14 december, 2016

I över halva sitt liv har Alexander Karlsson, 45, varit ledare ideellt i olika sammanhang. De senaste åtta åren har han fått föreningen Staffanstorps badmintonklubb att växa med det tredubbla.
– Att kunna lyssna och vara lyhörd är viktigast för att lyckas som ledare, säger Alexander.

Här kan du rösta på Alexander Karlsson som Årets Eldsjäl/Ledare!

För åtta år sedan ville Alexander Karlssons son Elias börja spela badminton. Men i byn där familjen bor fanns inte badmintonklubben – där Alexander själv varit ordförande för 20 år sedan – kvar. Då började de leta efter en förening och hittade Staffanstorps badmintonklubb.

Staffanstorp ligger ungefär en tio minuters biltur från Dalby där familjen Karlsson bor. Alexander stannade alltid kvar för att titta på sonens träningar, och efter en tid började föreningen prata om att rekrytera nya ledare.

– När de frågade tänkte jag: Om jag ändå sitter där kan jag väl lika gärna hjälpa till, säger Alexander.

Efter knappt ett halvår behövde badmintonklubben nya medlemmar till sin styrelse. Alexander tog sig an uppdraget – för att ungefär ett år senare bli ordförande.

Samtidigt som Alexander var ledare och ordförande i Staffanstorps badmintonklubb var han även tränare åt ett fotbollslag i Dalby. Men han valde att fokusera på föreningen i Staffanstorp.

För Alexander är det viktigt att som ledare se utanför sig själv och fokusera på dem man tränar. Men den absolut viktigaste egenskapen en ledare kan ha, enligt Alexander, är att lyssna:

– Man måste vara lyhörd – inte bara för vad man hör, utan också vad man ser på människor. Det är så många gånger man frågar hur det är och någon säger ”bra” men man hör ändå på rösten att det inte riktigt är bra. Att faktiskt se människor och göra en snabb bedömning kommer med erfarenheten.

Och erfarenhet är något som Alexander har gott om: Han har haft någon typ av ledarroll i nästan 30 år.

– Det började efter det att jag konfirmerades – då behövde de en ny ledare till grupperna som kom efter. Sedan har det liksom rullar på, säger Alexander.

När Alexander började engagera sig i badmintonklubben i Staffanstorp hade föreningen ungefär 30 medlemmar – nu är de uppe i över 85.

– Det rasslade till. Vi ville bli fler men ändå hålla en bra kvalitet. Atmosfären i klubben är väldigt öppen och familjär och många trivs.

– Det är uttalat att det är en klubb att växa i men ingen elit – varken tänk eller inriktning. Men om någon vill ta det till nästa nivå så uppmuntrar vi det.

Alexander är huvudtränare för 60-65 ungdomar – tjejer och killar tränar tillsammans – och en vuxengrupp. Han leder träningar tre kvällar varje vecka, och supportar sina hjälptränare som via Alexander får intern utbildning.

Totalt lägger han ungefär en extra arbetsdag i veckan på träningar, tävlingar och styrelseuppdrag på Staffanstorps badmintonklubb. På de här åtta åren har det blivit en bit över 3300 timmar ideellt arbete.

Trots att han inte får lön i form av pengar för sitt jobb får Alexander något som är ännu mer värt för honom:

– Man får otroligt mycket energi tillbaka från de här ungdomarna. Att ge dem möjligheten att träna, tävla och prestera och samtidigt få se glädjen i ögonen som tänds när de lyckas. Jag går aldrig därifrån med några bekymmer. Det är glädjen som driver mig – att få se människor trivas och göra så mycket bra tillsammans.

Här kan du rösta på Alexander Karlsson som Årets Eldsjäl/Ledare!

Alexander Karlsson
Ålder: 45 år.
Familj: Fru Siv, barnen Elias, 18, och Emma, 16.
Bor: Dalby.
Gör: Ledare och ordförande för Staffanstorps BMK. Engagerad i flera andra styrelser, bland annat Föreningsalliansen i Staffanstorp som är en paraplyorganisation och hjälper mindre föreningar att föra sin talan.

STAFFANSTORPS BMK
Staffanstorps Badmintonklubb bildades 1970 och har i dag cirka 85 medlemmar. I föreningen finns tre träningsgrupper: nybörjare- och fortsättningsgrupp samt seniorer. Här kan du besöka föreningens hemsida.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.