Hela denna sida är en annons

Monica Sundin tränar barn som är mellan 6 och 12 år i friidrott – en verksamhet hon drivit ideellt i 20 år. ”Jag vill lära dem goda, grundläggande värderingar, och släpper dem när de börjar högstadiet”, säger hon.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Monica Sundin

Monica har tränat yngsta barnen i friidrott – i 20 år

Av Victoria Lagercrantz 14 december, 2016

I 20 år har Monica Sundin varit ledare för alla låg- och mellanstadiebarn i Falun som vill träna friidrott. Alla är välkomna och får känna sig lika uppskattade, oavsett förmåga.
– Jag vill fostra barnen till fina individer, säger Monica.

Här kan du rösta på Monica Sundin som Årets Eldsjäl/Ledare

Ungefär 60 barn i 6-7-årsåldern hoppar längd och flyger över häckar, och i mitten av all rörelse står Monica Sundin, 50.

– Mitt mål är att sprida idrottens glädje, säger hon. Jag vill också fostra barnen till fina individer, som kan samspela och som behandlar varandra schyst. Det är minst lika viktigt som att lära dem friidrott.

Monica växte upp med Falu IK-Friidrott. Hennes föräldrar Barbro och Kurt drev föreningen i drygt 30 år fram till mitten av 90-talet. Kurt var ordförande, allt-i-allo och tränade de äldre barnen och ungdomarna. Barbro var ledare för de yngsta.

– Vårt kök fungerade som föreningens kansli. Där satt jag som barn och sorterade nummerlappar eller skrev startlistor. Att intressera sig för idrott var självklart hemma hos oss.

Monicas favoritgrenar var längdhopp och sprint, och som 12-åring blev hon Sverige-etta i längd på 5,01 meter.

– Jag tränade och tävlade aktivt till 17-årsåldern. Sedan fortsatte jag som funktionär.

För 20 år sedan – när hennes två söner var små – bestämde hon sig för att bli ledare för de yngsta. Sedan dess har Monica hand om träningen för alla barn från 6 till 12 år – i år är det totalt cirka 150 barn uppdelade i tre grupper.

– Det är många hundra barn i Falun jag lärt känna genom åren – de är som mina bonusbarn.

Monica lägger nio-tio timmar varje vecka på träningen med barnen. Dessutom är hon med i föreningens styrelse och hjälper till vid tävlingar – som speaker, arrangör och med förberedelser och efterarbete.

Engagemanget är 100 procent ideellt. Hon jobbar heltid på Ica och gör även lokala inslag för radiosporten.

– När folk säger att de inte har tid eller ork att engagera sig – och att de vill ha mer egentid – tänker jag att för mig är det tvärtom: Engagemanget för barnen ger mig energi. Jag längtar inte hem till tv-soffan när jag är trött efter jobbet. Jag behöver bara gå till friidrottshallen och se barnen studsa in med förväntansfulla ögon – då fylls jag av glädje och kraft.

Monica är inte bara ledare – hon utbildar barnen och ungdomarna i klubben till ledare.

– De yngsta som leder grupper är 9 år, i samspel med oss vuxna förstås. Och jag har haft glädjen att hela tiden jobba med yngre ledare, som jag fungerat som mentor åt. I dag är fyra av ”mina” barn tränare tillsammans med mig. Jag har också hjälp av föräldrar och aktiva vuxna friidrottare i föreningen.

Ramar och rutiner är viktiga i Monicas ledarskap:

– Vi är tydliga med att vi ledare bestämmer under träningen. Man måste vänta på sin tur, lyssna när vi pratar, vara snäll mot kompisarna och så vidare. Det är inte okej att putta på någon eller säga fula saker. Sådant pratar vi mycket om.

Och alla ska känna sig lika välkomna.

– Hos oss har alla samma värde och uppskattas lika mycket oavsett förmåga – och oavsett om man kommer till träningen för att springa fort eller för att träffa kompisar. Som ledare måste man vara jättestark i den rollen så att barnen inte känner minsta hets eller press. Det händer att föräldrar vill – kanske omedvetet – förverkliga sig själva genom barnens framgångar.

Monica har aldrig sagt nej till ett enda barn som fyllt 6 år och vill börja med friidrott i Falun.

– Vi har inga kölistor, utan försöker lösa situationen om grupperna blir stora.

Även barn med olika funktionshinder får vara med.

Ellen Westling, 9, sitter i rullstol eftersom benen är drabbade av en cp-skada.

– Hon är med och tävlar – löpning till exempel. Hennes föräldrar står då vid målet och väntar med rullstolen. Såklart kommer hon långt efter, men alla tycker att hon är fantastisk.

Rebecka Markus, 25, började träna friidrott för Monica när hon var 8 år, och hon blev ledare i klubben i 14-åldern, med stöd av Monica. I dag är hon ordförande i Svenska Friidrottsförbundets ungdomsråd och bor i Linköping.

– Jag blev ledare mycket tack vare Monica som har inspirerat och stöttat mig i alla år, berättar hon. Monica är engagemang. Genom åren har jag aldrig sett henne på en träning eller tävling utan ett leende på läpparna.

Här kan du rösta på Monica Sundin som Årets Eldsjäl/Ledare

Monica Sundin
Ålder: 50.
Familj: Två vuxna söner.
Bor: Falun.
Gör: Friidrottsledare för cirka 150 barn som går låg- och mellanstadiet i Falun – en verksamhet hon drivit i 20 år. Hon är också med i föreningens styrelse och arbetar vid klubbens tävlingar.

FALU IK-FRIIDROTT
Förening som bildades 1901. Cirka 200 barn, ungdomar och vuxna tränar friidrott i föreningen som totalt har ungefär 400 medlemmar.
Här kan du besöka deras hemsida.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Monica Sundin

Ledare för cirka 150 lågstadiebarn i friidrott. Varje vecka lägger eldsjälen Monica Sundin ner cirka tio timmar på träningen med barnen som hon ser som sina bonusbarn. En verksamhet hon drivit i 20 år.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.