Hela denna sida är en annons

Monica Sundin tränar barn som är mellan 6 och 12 år i friidrott – en verksamhet hon drivit ideellt i 20 år. ”Jag vill lära dem goda, grundläggande värderingar, och släpper dem när de börjar högstadiet”, säger hon.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Monica Sundin

Monica har tränat yngsta barnen i friidrott – i 20 år

Av Victoria Lagercrantz 14 december, 2016

I 20 år har Monica Sundin varit ledare för alla låg- och mellanstadiebarn i Falun som vill träna friidrott. Alla är välkomna och får känna sig lika uppskattade, oavsett förmåga.
– Jag vill fostra barnen till fina individer, säger Monica.

Här kan du rösta på Monica Sundin som Årets Eldsjäl/Ledare

Ungefär 60 barn i 6-7-årsåldern hoppar längd och flyger över häckar, och i mitten av all rörelse står Monica Sundin, 50.

– Mitt mål är att sprida idrottens glädje, säger hon. Jag vill också fostra barnen till fina individer, som kan samspela och som behandlar varandra schyst. Det är minst lika viktigt som att lära dem friidrott.

Monica växte upp med Falu IK-Friidrott. Hennes föräldrar Barbro och Kurt drev föreningen i drygt 30 år fram till mitten av 90-talet. Kurt var ordförande, allt-i-allo och tränade de äldre barnen och ungdomarna. Barbro var ledare för de yngsta.

– Vårt kök fungerade som föreningens kansli. Där satt jag som barn och sorterade nummerlappar eller skrev startlistor. Att intressera sig för idrott var självklart hemma hos oss.

Monicas favoritgrenar var längdhopp och sprint, och som 12-åring blev hon Sverige-etta i längd på 5,01 meter.

– Jag tränade och tävlade aktivt till 17-årsåldern. Sedan fortsatte jag som funktionär.

För 20 år sedan – när hennes två söner var små – bestämde hon sig för att bli ledare för de yngsta. Sedan dess har Monica hand om träningen för alla barn från 6 till 12 år – i år är det totalt cirka 150 barn uppdelade i tre grupper.

– Det är många hundra barn i Falun jag lärt känna genom åren – de är som mina bonusbarn.

Monica lägger nio-tio timmar varje vecka på träningen med barnen. Dessutom är hon med i föreningens styrelse och hjälper till vid tävlingar – som speaker, arrangör och med förberedelser och efterarbete.

Engagemanget är 100 procent ideellt. Hon jobbar heltid på Ica och gör även lokala inslag för radiosporten.

– När folk säger att de inte har tid eller ork att engagera sig – och att de vill ha mer egentid – tänker jag att för mig är det tvärtom: Engagemanget för barnen ger mig energi. Jag längtar inte hem till tv-soffan när jag är trött efter jobbet. Jag behöver bara gå till friidrottshallen och se barnen studsa in med förväntansfulla ögon – då fylls jag av glädje och kraft.

Monica är inte bara ledare – hon utbildar barnen och ungdomarna i klubben till ledare.

– De yngsta som leder grupper är 9 år, i samspel med oss vuxna förstås. Och jag har haft glädjen att hela tiden jobba med yngre ledare, som jag fungerat som mentor åt. I dag är fyra av ”mina” barn tränare tillsammans med mig. Jag har också hjälp av föräldrar och aktiva vuxna friidrottare i föreningen.

Ramar och rutiner är viktiga i Monicas ledarskap:

– Vi är tydliga med att vi ledare bestämmer under träningen. Man måste vänta på sin tur, lyssna när vi pratar, vara snäll mot kompisarna och så vidare. Det är inte okej att putta på någon eller säga fula saker. Sådant pratar vi mycket om.

Och alla ska känna sig lika välkomna.

– Hos oss har alla samma värde och uppskattas lika mycket oavsett förmåga – och oavsett om man kommer till träningen för att springa fort eller för att träffa kompisar. Som ledare måste man vara jättestark i den rollen så att barnen inte känner minsta hets eller press. Det händer att föräldrar vill – kanske omedvetet – förverkliga sig själva genom barnens framgångar.

Monica har aldrig sagt nej till ett enda barn som fyllt 6 år och vill börja med friidrott i Falun.

– Vi har inga kölistor, utan försöker lösa situationen om grupperna blir stora.

Även barn med olika funktionshinder får vara med.

Ellen Westling, 9, sitter i rullstol eftersom benen är drabbade av en cp-skada.

– Hon är med och tävlar – löpning till exempel. Hennes föräldrar står då vid målet och väntar med rullstolen. Såklart kommer hon långt efter, men alla tycker att hon är fantastisk.

Rebecka Markus, 25, började träna friidrott för Monica när hon var 8 år, och hon blev ledare i klubben i 14-åldern, med stöd av Monica. I dag är hon ordförande i Svenska Friidrottsförbundets ungdomsråd och bor i Linköping.

– Jag blev ledare mycket tack vare Monica som har inspirerat och stöttat mig i alla år, berättar hon. Monica är engagemang. Genom åren har jag aldrig sett henne på en träning eller tävling utan ett leende på läpparna.

Här kan du rösta på Monica Sundin som Årets Eldsjäl/Ledare

Monica Sundin
Ålder: 50.
Familj: Två vuxna söner.
Bor: Falun.
Gör: Friidrottsledare för cirka 150 barn som går låg- och mellanstadiet i Falun – en verksamhet hon drivit i 20 år. Hon är också med i föreningens styrelse och arbetar vid klubbens tävlingar.

FALU IK-FRIIDROTT
Förening som bildades 1901. Cirka 200 barn, ungdomar och vuxna tränar friidrott i föreningen som totalt har ungefär 400 medlemmar.
Här kan du besöka deras hemsida.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.