Hela denna sida är en annons

Sibel Akdogan startade dansskolan när hon var 12 år. I dag är hon en viktig förebild för cirka 100 unga dansare – tack vare sitt enorma driv, sin ödmjukhet och självklart stora danstalang.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Sibel Akdogan

Startade dansskola som 12-åring – leder i dag 100 elever

Av Ellinor Björkman 14 december, 2016

Från att träna tio kompisar i arabisk dans – till att driva en dansskola med cirka 100 elever. Sibel Akdogan, 24, startade MixDancers Academy i Råslätt utanför Jönköping redan som 12-åring. Med åren har hon blivit en viktig förebild för unga tjejer i området.

Här kan du rösta på Sibel Akdogan som Årets Eldsjäl/Ledare

Till dansskolan MixDancers Academy kommer tjejer från hela Jönköping för att lära sig allt från hiphop och dancehall till afrodans och breakdance.

Bakom initiativet står Sibel Akdogan – en självlärd dansare som växte upp i Råslätt. På egen hand har 24-åringen byggt upp en verksamhet präglad av gemenskap, glädje och dans för unga tjejer i området.

– Första gången jag såg Sibel arbeta med ungdomar måste ha varit samma sak som för den som såg Zlatan spela fotboll första gången. Hon har visat att en tjej i förorten kan ta plats och har utvecklats till en stark, fantastisk ledare, säger Peter Magnusson, samordnare för projektet Underground som jobbar med ungdomar i Råslätt.

Redan som 12-åring tränade Sibel Akdogan sina kompisar i dans. Men hon trodde aldrig att MixDancers skulle bli en så stor verksamhet som den är i dag.

– Det började mer som en kul grej. Jag tränade min syster och hennes kompisar en gång i veckan, och efter hand fick vi förfrågningar om att göra uppvisningar, och fler och fler ville vara med. Från början var vi en grupp på 10 personer – i dag är vi nästan 100 dansare, berättar Sibel Akdogan.

Till dansskolan är alla välkomna, oavsett förmåga. Eleverna är 6-17 år och enligt Sibel är de som en enda stor familj:

– För mig är det viktigt att skapa en bra relation med dansarna och jag vill att de ska känna sig sedda. Jag ser dem som mina småsyskon, säger hon och skrattar.

MixDancers Academy drivs i regi av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar som har hjälpt Sibel Akdogan med lokal sedan dag ett.

Annika Nordin, Unga Örnar:
– Dans är en viktig verksamhet för Unga Örnar. Att dansa är kreativt och utvecklande. Dessutom får de här tjejerna möjlighet att visa vad de lärt sig, vilket stärker deras självförtroende. Sibel är också en fantastisk förebild.

När en lokal blev ledig i aktivitetshuset i Råslätt flyttade MixDancers Academy dit – och gjorde om lokalen till en häftig danssal:

– Vi målade klarlila väggar, en graffittivägg och vår logga på ena väggen. Det blev riktigt coolt, säger Sibel.

Vad gör dig till en uppskattad ledare?
– Jag tror att många av de här barnen och ungdomarna kan känna igen sig i mig och min bakgrund. Jag är född och uppvuxen här och har lyckats skapa en uppskattad verksamhet kring något jag älskar. Jag hoppas att de kan inspireras av att jag är väldigt driven, samtidigt som jag bryr mig om var och en.

Självförtroendet hos ungdomarna har stärkts med hjälp av dansen – det märker Sibel Akdogan varje dag.

– De har blivit mycket starkare i sig själva tack vare gemenskapen vi har på dansskolan och av att stå på scenen och uppträda. MixDancers syns mycket i sociala medier och vi har varit med i både tv-program och tidningar. Dansarna gillar verkligen uppmärksamheten – det ger dem positiv energi till att bli ännu bättre.

Hon berättar en historia om en tjej som är med i Flavours Crew, en av dansskolans två grupper som deltar i danstävlingar.

– Hon var den tysta, blyga tjejen som stod för sig själv och inte pratade med någon. Men när hon väl dansar – alltså wow! På scenen är hon självsäker och har en riktigt tuff och cool attityd. Dansen har lärt henne att tro på sig själv, och nu märker man stor skillnad även utanför danssalen.

Det är just den utvecklingen hos de unga tjejerna som gör att hon fortsätter som danslärare, år efter år.

– Jag jobbar också som idrottslärare så efter en lång dag kan energin ta slut. Men så fort jag kommer till dansskolan och ser energin från alla dansare glömmer jag att jag är trött. När man ser hur mycket de brinner för dansen och lyser upp när de ser en – då förstår man verkligen varför man gör det här, säger Sibel Akdogan.

Här kan du rösta på Sibel Akdogan som Årets Eldsjäl/Ledare

Sibel Akdogan
Ålder: 24.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Bor: Råslätt utanför Jönköping.
Gör: Startade dansskolan MixDancers Academy som 12-åring, där hon lägger cirka 10 timmar i veckan på att lära eleverna dansa streetdance, dancehall, house, afrodans och breakdance.

MIXDANCERS ACADEMY
Dansskolan MixDancers Academy grundades av Sibel Akdogan och har cirka 100 medlemmar mellan 6-17 år. Tidigare hade man separata lektioner för killar respektive seniorer. MixDancers Academy’s verksamhet drivs i regi av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar, som kämpar för barns rätt till en meningsfull fritid. Unga Örnar är en av de 74 riksorganisationer som ingår i Folkspel. Även ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) ser verksamheten som viktig och har sedan två år gått in och stöttat med såväl administrativ hjälp som studiecirkelbidrag. Läs mer om MixDancers Academy på deras Facebooksida och följ dem på deras YouTube-kanal.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Sibel Akdogan

När hon var 12 år startade hon en dansskola som i dag har cirka 100 elever. Eldsjälen Sibel Akdogan är en viktig förebild för tjejerna på dansskolan och i området Råslätt i Jönköping.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.