Hela denna sida är en annons

Sibel Akdogan startade dansskolan när hon var 12 år. I dag är hon en viktig förebild för cirka 100 unga dansare – tack vare sitt enorma driv, sin ödmjukhet och självklart stora danstalang.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Sibel Akdogan

Startade dansskola som 12-åring – leder i dag 100 elever

Av Ellinor Björkman 14 december, 2016

Från att träna tio kompisar i arabisk dans – till att driva en dansskola med cirka 100 elever. Sibel Akdogan, 24, startade MixDancers Academy i Råslätt utanför Jönköping redan som 12-åring. Med åren har hon blivit en viktig förebild för unga tjejer i området.

Här kan du rösta på Sibel Akdogan som Årets Eldsjäl/Ledare

Till dansskolan MixDancers Academy kommer tjejer från hela Jönköping för att lära sig allt från hiphop och dancehall till afrodans och breakdance.

Bakom initiativet står Sibel Akdogan – en självlärd dansare som växte upp i Råslätt. På egen hand har 24-åringen byggt upp en verksamhet präglad av gemenskap, glädje och dans för unga tjejer i området.

– Första gången jag såg Sibel arbeta med ungdomar måste ha varit samma sak som för den som såg Zlatan spela fotboll första gången. Hon har visat att en tjej i förorten kan ta plats och har utvecklats till en stark, fantastisk ledare, säger Peter Magnusson, samordnare för projektet Underground som jobbar med ungdomar i Råslätt.

Redan som 12-åring tränade Sibel Akdogan sina kompisar i dans. Men hon trodde aldrig att MixDancers skulle bli en så stor verksamhet som den är i dag.

– Det började mer som en kul grej. Jag tränade min syster och hennes kompisar en gång i veckan, och efter hand fick vi förfrågningar om att göra uppvisningar, och fler och fler ville vara med. Från början var vi en grupp på 10 personer – i dag är vi nästan 100 dansare, berättar Sibel Akdogan.

Till dansskolan är alla välkomna, oavsett förmåga. Eleverna är 6-17 år och enligt Sibel är de som en enda stor familj:

– För mig är det viktigt att skapa en bra relation med dansarna och jag vill att de ska känna sig sedda. Jag ser dem som mina småsyskon, säger hon och skrattar.

MixDancers Academy drivs i regi av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar som har hjälpt Sibel Akdogan med lokal sedan dag ett.

Annika Nordin, Unga Örnar:
– Dans är en viktig verksamhet för Unga Örnar. Att dansa är kreativt och utvecklande. Dessutom får de här tjejerna möjlighet att visa vad de lärt sig, vilket stärker deras självförtroende. Sibel är också en fantastisk förebild.

När en lokal blev ledig i aktivitetshuset i Råslätt flyttade MixDancers Academy dit – och gjorde om lokalen till en häftig danssal:

– Vi målade klarlila väggar, en graffittivägg och vår logga på ena väggen. Det blev riktigt coolt, säger Sibel.

Vad gör dig till en uppskattad ledare?
– Jag tror att många av de här barnen och ungdomarna kan känna igen sig i mig och min bakgrund. Jag är född och uppvuxen här och har lyckats skapa en uppskattad verksamhet kring något jag älskar. Jag hoppas att de kan inspireras av att jag är väldigt driven, samtidigt som jag bryr mig om var och en.

Självförtroendet hos ungdomarna har stärkts med hjälp av dansen – det märker Sibel Akdogan varje dag.

– De har blivit mycket starkare i sig själva tack vare gemenskapen vi har på dansskolan och av att stå på scenen och uppträda. MixDancers syns mycket i sociala medier och vi har varit med i både tv-program och tidningar. Dansarna gillar verkligen uppmärksamheten – det ger dem positiv energi till att bli ännu bättre.

Hon berättar en historia om en tjej som är med i Flavours Crew, en av dansskolans två grupper som deltar i danstävlingar.

– Hon var den tysta, blyga tjejen som stod för sig själv och inte pratade med någon. Men när hon väl dansar – alltså wow! På scenen är hon självsäker och har en riktigt tuff och cool attityd. Dansen har lärt henne att tro på sig själv, och nu märker man stor skillnad även utanför danssalen.

Det är just den utvecklingen hos de unga tjejerna som gör att hon fortsätter som danslärare, år efter år.

– Jag jobbar också som idrottslärare så efter en lång dag kan energin ta slut. Men så fort jag kommer till dansskolan och ser energin från alla dansare glömmer jag att jag är trött. När man ser hur mycket de brinner för dansen och lyser upp när de ser en – då förstår man verkligen varför man gör det här, säger Sibel Akdogan.

Här kan du rösta på Sibel Akdogan som Årets Eldsjäl/Ledare

Sibel Akdogan
Ålder: 24.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Bor: Råslätt utanför Jönköping.
Gör: Startade dansskolan MixDancers Academy som 12-åring, där hon lägger cirka 10 timmar i veckan på att lära eleverna dansa streetdance, dancehall, house, afrodans och breakdance.

MIXDANCERS ACADEMY
Dansskolan MixDancers Academy grundades av Sibel Akdogan och har cirka 100 medlemmar mellan 6-17 år. Tidigare hade man separata lektioner för killar respektive seniorer. MixDancers Academy’s verksamhet drivs i regi av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar, som kämpar för barns rätt till en meningsfull fritid. Unga Örnar är en av de 74 riksorganisationer som ingår i Folkspel. Även ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) ser verksamheten som viktig och har sedan två år gått in och stöttat med såväl administrativ hjälp som studiecirkelbidrag. Läs mer om MixDancers Academy på deras Facebooksida och följ dem på deras YouTube-kanal.

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.