Hela denna sida är en annons

I 46 år har Thomas Werkström tränat barn och ungdomar i brottning. En eldsjäl som tar alla brottare, oavsett nivå, under sina vingar.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Thomas Werkström

Eldsjälen bakom Sveriges främsta brottartalanger

Av Ellinor Björkman 14 december, 2016

Han är BK Atles stora eldsjäl och något av en “lokalkändis” i Karlskrona. I 46 år har Thomas Werkström tränat barn och ungdomar i brottning. Och fått fram några av Sveriges främsta brottartalanger.
– Alla är välkomna, oavsett förmåga, att brottas hos mig, säger han.

Här kan du rösta på Thomas Werkström som Årets Eldsjäl/Ledare!

BK Atle får fram landslagstjej efter landslagstjej. Både killar och tjejer från klubben har vunnit ungdoms-SM. I Glentons mästarmöte – en av de tuffaste brottartävlingarna i världen – har BK Atle kammat hem titeln ”Årets bästa brottare” i flera viktklasser. Förra året tog klubben flest guld i tävlingen.

Hur är detta möjligt?

En som bidragit starkt till framgången är eldsjälen Thomas Werkström, som har varit aktiv i föreningen i 51 år och blev tränare redan som 16-åring. Han pratar om åren som gått med entusiasm och glädje i rösten – som om det handlar om mycket mer än bara brottning och att få fram duktiga talanger.

– Det här med barn och ungdomar – det är ett rent nöje att ha hand om dem. För mig handlar det inte bara om själva träningen och tävlingen, det blir också en fostran för livet. Vi pratar om allt mellan himmel och jord, säger han.

I BK Atle tränar ungefär 30 ungdomar mellan 8 och 20 år. Tillsammans med Thomas och flera av klubbens tränare åker de land och rike runt för att delta i tävlingar och större turneringar.

– Hos oss är det en stark laganda, det kan jag tala om! Trots att brottning är en individuell sport och man är ensam på mattan åker vi till tävlingarna som ett lag. Vi har blivit bästa klubb på många tävlingar, berättar Thomas Werkström.

Men han betonar att alla är välkomna att brottas i klubben, oavsett förmåga. Man är lika viktig även om man inte vinner några tävlingar – eller om man inte vill tävla alls. Thomas tar alla under sina vingar, men beskriver sig som en ganska hård och tuff tränare.

– Jag talar om för dem innan och efter träning i grupp att ni vet varför jag är tuff – men utanför brottarmattan är jag det snällaste som går i ett par skor. Det blir många goda skratt och man hittar på massa skoj och spex tillsammans med dem. De vet exakt var de har mig och jag vet var jag har dem, säger han.

Brottning är en tuff sport. Träningen omfattar förutom brottningsteknik även allt från gymnastiska övningar som kullerbyttor, hjulning, huvudvolter och flera andra styrke- och smidighetsövningar. I BK Atle tränar tjejer och killar i olika åldrar och storlekar tillsammans, något som är ovanligt inom andra sporter.

– Det fungerar väldigt bra. Träningen handlar om att se varje brottare utifrån sin individuella nivå. Även om de förlorar en match gläds jag åt det som gick bra, säger Thomas Werkström.

Han har inte tjänat en enda krona på sitt ideella engagemang genom åren. Thomas tränar barn och ungdomar minst två gånger i veckan, och i stort sett varje helg från september-maj följer han med truppen på tävlingar och turneringar. Dessutom har han sin bilverkstad, Werkströms bil, där han har jobbat i 43 år.

– Det är klart att jobbet har blivit lidande, i alla fall förr då jag var ensam anställd. Om jag till exempel skulle iväg på tävling över helgen och måste åka en fredag – ja, då fick jag stänga verkstaden den dagen.

I början av december i år var BK Atle iväg på tävling igen. Flera brottare i klubben blev uttagna till Glentons Mästarmöte – ett prestigefyllt brottningsmaraton där de tio bästa brottarna i olika åldersgrupper från Sverige och Norge möts i en tävling där alla möter alla. BK Atle lyckades kamma hem två guld och två silver.

– När det blir bra resultat så ryser man över hela kroppen. Känslan när någon har vunnit en match, vänder sig om och kastar sig i ens famn och man får klappa om och gratulera dem, den är obeskrivlig. Då måste jag genast bege mig ut och gråta en skvätt.

– Det har varit år ut och år in av sådana händelser. Då vet man att man lyckats igen och viktigaste av allt – att de har lyckats.

Här kan du rösta på Thomas Werkström som Årets Eldsjäl/Ledare!

Thomas Werkström
Ålder: 62.
Familj: Singel, tre barn.
Bor: Karlskrona.
Gör: Huvudtränare i brottarklubben BK Atle sedan 46 år. Han har varit med och fått fram några av Sveriges främsta brottartalanger.

BK ATLE
Brottarklubben Atle grundades 1931 och hade från början fler sektioner än brottning. Genom åren har BK Atle varit en förening med framträdande resultat med flera svenska mästare och fina placeringar vid stora mästerskap internationellt. Föreningen har ungefär 30 aktiva brottare mellan 8-20 år. Läs mer om BK Atle på deras Facebooksida eller hemsida.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Thomas Werkström

I 46 år har Thomas Werkström tränat barn och ungdomar i brottning. En eldsjäl som inte bara har fått fram flera av Sveriges största brottartalanger, utan även ger ungdomarna en fostran för livet.

Sussi Wilén-Dacke

Glimma, Falun

Hjälper överviktiga barn och deras familjer att må bättre genom personlig träning, kostrådgivning och massor av personligt stöd.

Anna-Maria Rosenberg & Elin Becksmo

Hjärtebarnsförbundet, Stockholm

Arrangerade Hjärtebarnsloppet till förmån för Sveriges barn och unga med hjärtfel – ett lopp där 650 löpare deltog runtom i Sverige och även utomlands.

Jonas Nilsson

SFFF, Norrtälje

Tar varje år med sig hundratals funktionsnedsatta personer ut på sjön för att fiska och njuta av friluftslivet i Stockholms skärgård.

Birgitta Green

Alla kan gympa, Helsingborg

Ser till att funktionshindrade barn och unga får möjlighet att gympa i grupp varje vecka – en träning där de utvecklas motoriskt och får kompisar.

Hasse Andersson

NPF-laget Trestad, Trollhättan

Vill hjälpa alla barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – genom fotboll och familjeträffar.

Sevana Bergström

Ronjabollen, Uppsala

Kämpar, med idrotten som verktyg, för att tjejer från utsatta områden ska bli sedda, accepterade och aktiverade.

Nicklas Johansson

Sandarne SIF, Söderhamn

Får Sandarne SIF att blomstra genom att skjutsa, träna och stötta ungdomar från asylboenden runt Söderhamn.

Jonas Morin

Huddinge Basket, Huddinge

Står trygg mitt i klubben med 80 nationaliteter. Ser varje unge – och gör mycket för den svenska basketsporten.

Anders Petersson

KFUM JKS, Stockholm

Är sedan över 40 år navet och allas extrapappa i basketföreningen som blivit så mycket mer än en idrottsförening – ett andra hem för barn och unga i Stockholmsförorten Bredäng.

Anna Karlsson

VildaKidz, Luleå

Erbjuder utsatta barn cirka 200 kostnadsfria aktiviteter året om där barnen får gemenskap, glädje och trygghet.

Leo Bernava

Nya Södertälje kultur- och fotbollsförening, Södertälje

Ser till att minst 200 barn i ekonomiskt utsatta områden får spela fotboll, prova kulturaktiviteter, känna tillhörighet och framtidstro.

Simon Ström

Scouterna, Bredäng, Stockholm

Satsar varje vecka 45 timmar av ideellt engagemang på att ungdomarna i hans scoutgrupper ska må bra, utvecklas och uppleva kamratskap.

Sibel Akdogan

MixDancers Academy, Jönköping

Dansskolan hon startade som 12-åring har i dag cirka 100 dansare – som varje vecka får glädje och styrka av Sibels ledarskap.

Thomas Werkström

BK Atle, Karlskrona

Leder barn och ungdomar i brottning sedan 46 år – ett engagemang som ger brottarna en styrka för livet.

Alexander Karlsson

Staffanstorp badmintonklubb, Staffanstorp

Med sin lågmälda ledarstil har Alexander skapat en trygg och utvecklande atmosfär i föreningen där han tränar ett 80-tal barn, unga och vuxna.

Monica Sundin

Falu IK-Friidrott, Falun

I 20 år har Monica tränat de yngsta barngrupperna i friidrott, med målet att fostra barnen till fina individer.

Bert Nilsson

Vadstena Brukshundklubb, Vadstena

Bert Nilsson har satsat all sin fritid på brukshundsklubben i 48 år – han är kassör sedan 1971, leder kurser och hjälper hundägare som kommer till klubben.

Kaj Karlsson

Laholms BTK Serve, Laholm

Ser till att barn och unga får trygghet och självförtroende i pingisklubben som blivit så mycket mer än en idrottsförening.

Linnéa Thurfjell

Calmif, Kalmar

24-åring som är både ordförande och ledare i idrottsklubben för funktionshindrade – en verksamhet som växer snabbt tack vare Linnéas stora engagemang.

Tina Holmström

Mariestad Bois FF, Mariestad

Lagledare och ordförande som fixar allt från utrustning till sponsorer – och är ett ständigt stöd för spelare, ledare och föräldrar i klubben.

Webb-tv

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2017. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.